sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Pälli / von Bergin muistomerkki

Tällä kertaa viimeinen Saimaan kanavaan liittyvä muistomerkki, mikä löytyy Venäjän puolelta. Tähän blogiini jää aikapulan takia pakostikin puuttumaan yksi Saimaan kanavaan liittyvä muistomerkki, joka löytyisi Nuijamaalta rajavyöhykkeeltä entisen Räihän sulun kohdalta. Tarkoitukseni on vielä jossain vaiheessa saada tämäkin kohde kuvatuksi ja blogissani julkaistuksi. Onnistuuko se vai ei, riippuu hyvin pitkälti maamme Rajavartiolaitoksesta. Uskoisin, että onnistuu! Palataan siihen joskus myöhemmin, jos saan lupa-asiat kuntoon!

Muistomerkki Suomen kuvernöörin kreivin Bergin kunniaksi
Kenraalikuvernööri von Bergin muistomerkki (FOTO Kirill Bahmetjev)
Pällin sululta löytyy päivän kohteemme, joka on pystytetty Fredrik Wilhelm Rembert von Bergin kunniaksi. Hän tuli Suomen apulaiskenraalikuvernööriksi parisen vuotta ennen kuin kanava valmistui. Myöhemmin hän nousi Menshikovin jälkeen jopa kenraalikuvernööriksi. Öykkärimäisen luonteensa takia hänestä ei erikoisemmin pidetty Suomessa ja hänen toimiaan vastustettiin puoliavoimesti. Lopulta keisarin piti vapauttaa hänet tehtävistään vuonna 1861. 

Muistomerkki Suomen kuvernöörin kreivin Bergin kunniaksi
Kaksikielisen muistomerkin venäjänkielinen puoli (FOTO Kirill Bahmetjev)

Muistomerkki on kaiverrettu sekä suomeksi että venäjäksi. Suomenkielinen teksti kuuluu seuraavasti: 
"Kenraal Kuvernööri
Kreivi Berg
Joudutti tämän mahtavan työn
päätteesen"

Muistomerkki Suomen kuvernöörin kreivin Bergin kunniaksi
Suomenkielinen puoli (FOTO Kirill Bahmetjev)

Lisäksi minulla on vielä kaksi Sami Kiurun valokuvaa samasta muistomerkistä joulukuulta 2018. Liitän ne vielä tähän alapuolelle.
(Kuva Sami Kiuru)

(Kuva Sami Kiuru)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita