maanantai 23. syyskuuta 2019

Stolbova / Stolbovan rauhan muistomerkki

Juuri kun ajattelin, että minulla olisi kaikki blogin kohteet jo kuvattuna, niin assistentti Pirhonen ilmoitti Joensuusta, että nyt olisi kuvia Stolbovan rauhan allekirjoituspaikalla sijaitsevasta muistomerkistä! Vastasin salamana, että tottakai kiinnostaa. Niinpä edessä oli sitten aineiston etsiminen tätä kohdetta varten. No, onhan kyseessä ihan merkittävä paikka, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen....

Stolbovan kylä sijaitsee Säsjoen rannalla Novaja Ladogasta kaakkoon Tihvinän suuntaan. Nykyisin kylä on vaatimaton pikku paikka ja sitä se taisi olla myös vuonna 1617, jolloin paikalle kokoontuivat aikansa suurmaiden Ruotsin ja Venäjän edustajat allekirjoittamaan rauhansopimusta, mikä lopettaisi vihollisuudet maiden välillä. Rauhansopimuksessa määrättiin, että Ruotsi saisi hallintaansa Käkisalmen läänin ja Inkerinmaan. Vastavuoroisesti ruotsalaisten piti lopettaa Novgorodin kaupungin miehittäminen. Kelpo ehdot siis Ruotsille ja samalla tulevien sotien eväät oli jaettu. Nykyisen Pietarin kaupungin aluehan jäi ruotsalaisille! 
Stolbovan rauhan muistoristi on kaadettu nurin (FOTO Maria Ulina 13.9.2019)

Allekirjoituspaikalle on pystytetty muistoristi, mihin on kiinnitetty infotaulut, jotka kertovat paikan merkityksestä. Myös Tihvinän jumalanäidin ihmeitä tekevä ikoni on kiinnitetty muistoristiin. Tämän ikonin edessähän koko tuollainen rauhansopimus sinetöitiin.
Tihvinän jumalanäidin ihmeitä tekevän ikonin kuva maassa (FOTO Maria Ulina 13.9.2019)

Valitettavasti joku on käynyt kaatamassa tämän 4.11.2007 paljastetun liki viisimetrisen Stolbovan rauhan muistoristin kumoon, mikä selviää hyvin blogin assistentti Maria Ulinan kuvista. Ihme, että joku edes vaivautuu menemään muistoristin luokse, koska alue näyttää kasvavan jättiputkea. Itse en olisi kaiketi mennyt ilman asiallista suojavarustusta!  

Tässä vielä linkki kuviin, missä risti on pystyssä.

1 kommentti:

  1. Kyllä on kauheassa kunnossa Stolbovan rauhan muistomerkki ympäristöineen Jätti putki kasvusto hirveää Heikki Linna

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita