Toissa viikolla lainasin kirjastosta Anna Sirolan teoksen Vuoden 1918 saksalaiset sotilasmuistomerkit Suomessa. Ehkä ei olisi kannattanut lukea! Tuli nimittäin pakottava tarve päästä taas kuvausretkelle Kouvolan Valkealaan ja Kotkaan. No odottelin viikonloppua ja starttasin prätkän pihamaalta ja hurautin liikkeelle. Lämpömittari näytti aamulla lähtiessäni +2 ja siltä se tuntuikin. Sormet kohmeessa kurailin tämän reissun ja tulipahan käytyä! Toivottavasti tämä jäi viimeiseksi pidemmäksi kuvausreissuksi tänä syksynä?
Saksalaissotilaiden hauta Valkealan kirkkomaalla |
Reissun ensimmäinen etappi oli Valkealan kirkkomaa, missä olen vieraillut useasti ennenkin. Aina on jotain jäänyt, mutta nyt toivottavasti kaikki merkittävät on kuvattu ja esitelty blogissakin. Tämä muistomerkki ajoittuu vuoteen 1918, jolloin saksalaiset sotilaat tulivat auttamaan valkoisia sisällissodan lopettamisessa. Sodan jälkeen saksalaiset jäivät maahamme ja ryhmittäytyivät asemiin Hamina - Kouvola - Viipuri linjalle Venäjää vastaan. Kouvolakin sai heistä siis osansa.
Hukkuneet saksalaiset |
Kouvolan alueelle sijoitettiin kuninkaallinen saksilainen karabinieerirykmentti, joihin tämän päivän kohteemme henkilöt kuuluivat. Päähenkilöt ovat karabinieeri Karl Trambler ja karabinieeri Vincent L-vandovicz ja perässä vuosi 1918. Muistoristin pystyttävästä ei ole tietoa, mutta viittaisi kovasti suomalaisten pystyttäneen ristin joitakin vuosia myöhemmin. Jälkimmäinen nimi pitäisi kaiketi näet olla Lewandowsky. Nämä kaksi sotilasta nimittäin hukkuivat 12.7.1918.
Usko, toivo ja rakkaus ristin juuressa |
Olisihan se kiva, jos tähänkin löytyisi vielä tietoa näin reilun sadan vuoden jälkeenkin....
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita