Venäjän kohteet alkavat pikkuhiljalleen omista varastoistani loppua, joten pyysimme assistentti Pirhosen kanssa kuvia venäläiseltä Kirill Bahmetjev nimiseltä kaverilta niitä lisää. Lähipäivinä onkin tiedossa sellaisia muistomerkkejä, joista monet suomalaiset eivät edes tiedä mitään, vaikka ne kaikki ovat suomalaisten pystyttämiä. Kannattaa siis lueskella lähipäivinäkin Willimiehen jorinoita täältä blogista! Kaikki lähipäivinä esittelemäni kohteet sijaitsevat Saimaan kanava vyöhykkeellä, minne meillä suomalaisilla ei ole lupaa mennä kanavahenkilökuntaa lukuunottamatta. Onneksi Kirill venäläisenä on päässyt liikkumaan alueella. Kiitokset Kirill....
Jääkäri Putkosen muistomerkki Juustilassa (Foto Kirill Bahmetjev) |
Aarne Putkonen syntyi vuonna 1890 Pietarissa, missä hänen isänsä Heikki toimi liikemiehenä. Aikansa nuorena miehenä hän koki kutsumuksekseen lähteä Saksaan saamaan sotilasoppia. Työ konttoristina Viipurissa sai jäädä, koska edessä oli matka Saksaan. Hän liittyi vapaaehtoisena Jääkäripataljoona 27:n 4.komppaniaan 4.2.1916. Edessä oli raskas koulutusjakso.
Saksan reissu ei ollut pelkkää sotilaskoulutusta, vaan hän otti osaa myös taisteluihin. Misse-joki, Riianlahti Aa-joki olivat hänelle paikkoja, joissa kyvykkyys punnittiin. Ilmeisesti Putkonen oli pätevä sotilas, koska hän sai osakseen myös sotilaspassiin maininnan suoritetusta erikoiskurssista - pommarikurssista. Tämän kurssin hän suoritti Polangenissa vuoden 1917 aikana.
Putkosen hauta on saanut viime sotien aikana osumia luodeista (Foto Kirill Bahmetjev) |
Suomeen Putkonen saapui jääkäreiden pääjoukon mukana Vaasaan 25.2.1918. Täältä matka jatkui taistellen Tampereen kautta Viipurin rintamalle. Joukko-osastona hänellä oli 3.Jääkärirykmentin 10. Jääkäripataljoona, missä hän toimi adjutantin tehtävässä. Viipurin alue koitui hänelle kuolemaksi. Hän kaatui joko 25.4.1918 tai hautamuistomerkkiin kaiverrettuna päivänä eli 27.4.1918. Kumpi lienee oikea, sitä en tiedä.
Hänen kuolinpaikkansa on Viipurista pohjoiseen olevassa Lavolassa, minne hän kaatui Lavolan saaressa. Hänen hautapaikalleen paljastettiin 25.9.1927 hautamuistomerkki, joka on siis yhä edelleen olemassa.
Muistomerkin pystyttivät Talin 3.Komppanian Juustilan osasto. Alarivissä mainitaan kaiketi Wiipurin Suojeluskunta (Foto Kirill Bahmetjev) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita