sunnuntai 26. elokuuta 2012

Lappeenranta / Jääkausi Lauritsalassa

Aikoinaan Suomen päällä oli 1-3 kilometriä paksu jääkerros. Pikku hiljaa ilmasto lämpeni ja jää alkoi vetäytyä nykyisen Kaakkois-Suomen alueelta. Vetäytyminen oli hidasta ja välillä eteneminen pysähtyi kokonaan. Muistona jään vetäytymisestä ovat edelleen Salpausselän hiekkaharjut, jotka muodostuivat juuri jään paikallaan olon aikana. Salpausselkä vai pitäisikö sanoa Salpausselät halkovat Lappeenrantaa ja ovat osoituksena luonnon voimista, joiden edessä ihmiset ovat voimattomia. Luonto on kuitenkin edelleen täynnä muitakin jääkaudesta kertovia luonnonmuodostelmia, niihin voit tutustua vaikkapa täällä.
Jään vetäydyttyä levisi tilalle nopeasti varpukasvillisuutta ja eläimiä. Riistan saanti ja kaloja kuhisevat vedet toivat paikalle myös ensimmäiset ihmiset. Ei ole tarkkoja todisteita, että ihmiset olisivat saapuneet ensimmäisenä juuri nykyisen Lappeenrannan alueelle(mikseivät olisi?), mutta Joutsenon Kuurmanpohjasta löytyneet asuinpaikat kertovat, että ensimmäisten joukossa kuitenkin tänne tultiin. Lahden immeiset lienevät asiasta eri mieltä, mutta samoihin aikoihin kuitenkin molemmilla alueilla nähtiin ensimmäiset ihmiset.
Nykyisin keskustellaan ilmaston lämpenemisestä, minkä seurauksena olemassa olevat jäätiköt sulavat kiihtyvää vauhtia. Yhden pahimman skenaarion mukaan jäätiköiltä sulava kylmä vesi aiheuttaisi lämpimän Golf-virran kääntymisen pois Norjan rannikolta muualle. Tämä muutos saisi aikaan uuden jääkauden Skandinaviassa. Toivottavasti nämä tiedemiehet olisivat väärässä!! Tähän asiaan me kaikki voimme vaikuttaa toimimalla asiallisesti ja karsimalla turhaa tavarapaljoutta sekä ennen kaikkea säästämällä maapallon rajallisia luonnonvaroja.
Lauritsalan jääkauden terassit. Kyltti löytyy kuvan keskeltä. (Sami Siiskonen)
Edellinen jääkausi jätti jälkensä Lappeenrantaan, joita ihailen paljon mieluummin kuin uutta kilometriä paksua jääkerrosta. Tällainen paikka löytyy esimerkiksi Lauritsalasta. Tokihan niitä on muuallakin ja niihin voit tutustua lukaisemalla Matti Hakulisen "Saimaan jääjärvet" kirjan. Teos löytyy vaikkapa Lappeenrannan kirjastoista, jos et halua ostaa tätä erinomaista teosta omaan kirjahyllyysi.
Lappeenranta ei ole nykyisin merenrantakaupunki, mutta ajat muuttuvat. Ei tarvitse mennä historiassa kuin vajaan 10.000 vuoden taakse, kun Lappeenrannan ja Lauritsalan rantoja huuhtoivat Itämeren aallot. Lauritsalan keskustan läheisyydessä Salpausselän hiekkarinteillä erottuvat vielä tänäkin päivänä Itämeren kehittymisen eri vaiheet. Täältä löydät aiheesta kertovia karttoja! Rinteillä näkyvät yhä Yoldiameren ja Anculysvaiheen jälkeensä jättämät selkeät tasanteet. Niinpä paikalle on joskus aikoinaan pystytetty tapahtuman muistoksi kyltti kertomaan tästä vaiheesta Lappeenrannan historiasta.
Kyltti terasseilla muistuttamassa luonnonvoimista (Sami Siiskonen)
Käykäähän kurkkaamassa rinnettä ihan paikan päällä, koska kuvissa nuo terassit erottuvat vähän kehnonlaisesti, koska runsaat istutukset peittävät ne osittain näkyvistä. Miettikääpä samalla pieni tovi  luonnon jälkeensä jättämiä muodostelmia. Lieköhän mikään meidän rakentamamme näkyvissä enää 10.000 vuoden kuluttua? Tuskinpa vaan. 
Koska Willimiehet eivät ole geologian asiantuntijoita, eikä muuten jääkaudenkaan, niin kannattaa lukaista vaikka tämä linkki. Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita