keskiviikko 8. elokuuta 2012

Lappeenranta / Olympiavoittaja Sten Suvio****

Willimies on seuraillut Lontoon olympialaisia suurella mielenkiinnolla ja viime lauantaina pidimme Iskän kanssa omat spektaakkelimaiset olympialaiset Lykynlammella. Pakko mainita vielä, että siellä Willimies ylitti itsensä ja saavutti tiukassa kilpailussa ”kultamitalin”. Hävinneen ei kuitenkaan kannata pistää päätä pensaaseen, koska ensi vuonna samassa paikassa ratkaistaan ensi vuoden paremmuus. Osat voivat vaikka vaihtua?

Eilen Suomi tai siis Tuuli Petäjä kaappasi hopeamitalin jossain surffauskilpailussa, joten onnittelut vaan Tuulille. Silti Willimies on pettynyt suomalaisten menestykseen. Ne mitalit pitäisi ottaa yleisurheilusta, painista, uinnista tai nyrkkeilystä, niin ne tuntuisivat oikeilta mitaleilta! Entisenä nyrkkeilijänä Willimies on pettynyt, ettei meillä ollut edes edustajaa Lontoon nyrkkeilykilpailuissa. Koska uusilla saavutuksilla ei päästä juhlimaan, niin on pakko kaivaa naftaliinista esiin Suomen ensimmäinen nyrkkeilyn olympiavoittaja –Sten Suvio.
Takavuosina Sleepy Sleepers lauloi Anarkiaa Karjalassa kappaleessa, että sinne Karjalaan jäi partakonneet, puimanajokonneet, lypsykonneet ja grammarikin pöydälle soimaan kun myö lähettiin! Kaikilla ei kuitenkaan ollut ihan yhtä kova kiirus pois Karjalasta, koska tämän päivän kohteemme kerettiin myös pelastamaan sodan jaloista. Kesällä 1944 reipas topparoikka kävi lapiohommissa Viipurin keskusurheilukentällä ja he pelastivat olympiavoittaja Sten Suvion palkinnoksi saaman olympiatammen. Uudeksi kotipaikaksi tuli Joutsenon keskuskansakoulun pihamaa, mikä tunnetaan nykyisin nimellä Martikanpellon koulu. 
Sten Suvion olympiatammi
Täällä koulun pihamaan perukalla kasvaa ylväänä jyhkeä tammi, jolla on ikää jo 75 vuotta. Muistokivi laattoineen tammen juurelle pystytettiin viime vuonna 25.11.2011, jolloin tuli kuluneeksi 100 vuotta Sten Suvion syntymästä.
Sten Suvion muistokivi tammen juurella
Sten Suvio oli viipurilainen voittaessaan Berliinin olympialaisissa kultamitalin 15.8.1936. Vastustajana hänellä oli saksalaiseen arjalaiseen rotuun kuulunut Michael Murach, joka oli Adolf Hitlerin suosikki voittajaksi. Toisin kävi ja ottelun päätyttyä juhlittiin kautta aikojen Suomen ensimmäistä nyrkkeilykultamitalia. Yleisradion elävästä arkistosta voit kuunnella radiolähetyksen kultamitalikamppailusta. Toivottavasti seuraavissa Rion olympialaisissa tehdään uutta nyrkkeilyaiheista materiaalia elävään arkistoon!
Sten Suvion olympiatammen muistolaatta
Tässä kohteessa minua mietityttää, että miksi olympiatammi istutettiin Joutsenoon? Tästä en tiedä mitään, joten jos tietoa löytyy, niin vihjeitä tulemaan!!
PS. Suuret kiitokset Joutsenon palkattomalle assistentille Jarkko Ritalle tästä kohteesta.  Vihje oli erinomainen ja olitpa mukana kohteen kuvaamisessakin. Jatketaan yhteistyötä!

Päivitys: 

Eräs blogimme lukija välitti meille tiedon, että Kunnallisneuvos Vuori Joutsenosta oli kertonut, että kaksi olympiatammea kaivettiin kentältä ylös erään komppanianpäällikön käskystä. Hän oli urheiluhullu ja hänen joukko-osastonsa vetäytyi Joutsenoon, jolloin tammi istutettiin nykyiselle paikalleen. Toisen tammen kohtalosta ei meillä ole tietoa.


Sten Suvio oli Aira Samulinin setä, joten Aira oli paikalla laattaa paljastettaessa. Mahtaisikohan kukaan lukijoista tietää Airan sähköpostiosoitetta, jotta voisimme kysyä häneltä lisätietoja?

Päivitys 2:

Eilispäivänä eräs Vihdistä kotoisin oleva herra lähestyi minua olympiatammi aiheella. Hänen tarkoituksensa on selvittää kaikkien olympiatammien sijaintipaikka ja laatia aiheesta Yleisradiota varten dokumentti. Hienoa, että osasin auttaa häntä uusille laduille eli tuon edellisessä päivityksessä mainitsemani kunnallisneuvoksen pakeille. Tietoa oli tullut ja oli luvannut selvitellä asiaa lisääkin! Toivottavasti dokumentti tehdään ja pääsemme tutustumaan muidenkin Berliinin olympiavoittajien olympiatammiin.

Itsekin hyödyimme tästä, koska nyt selvisi toisen Viipurista ylöskaivetun tammen voittajan nimí. Kyseessä on voimistelussa rekillä kultamitalin voittaneen Ale Saarvalan tammi, joka löytyy huhun mukaan Tampereelta. Jos joku teistä lukijoista tietää enemmän Saarvalan tammesta, niin välitämme mielellämme uudet tiedot aiheen tutkijalle. Kiitoksia tiedosta sekä tulevista tiedoista ja tsemppiä tutkimukselle. Lupaamme auttaa lisääkin, jos saamme aiheesta lisää tietoa.

Päivitys 3:

Viime lauantaina 1.11.2014 Willimies ja Willilady kutsuttiin paikalle Martikanpellon koulun pihamaalle Moisanderin Pasin toimesta. Pasi on innostunut selvittämään kaikkien Suomeen päätyneiden "Hitlerin tammien" kohtalon ja mikäpäs siinä, mielellänihän minä autan. Tällä kertaa apu oli tammenterhojen keräämistä ja saavien nostelua aidan yli, että maasta kaivetut tammentaimet saatiin autoon. 

Täältä niiden matka jatkui kohti Sten Suvion veljentyttären kotipaikkaa Hyrsylän mutkaa Tuusulassa. Siellä tammet istutetaan maahan ja toivotaan, että kasvavatkin yhtä komeiksi kuin Martikanpellon pihamaalla kasvava tammi! Tämä ei muuten ole ensimmäinen kerta kun puuta siirretään. Ensimmäinen kerta oli 1944 Viipurista vetäytyessä, toisen kerran 1971, kun puu siirrettiin nykyiselle paikalle läheistä radan alittavaa pengermää levennettäessä. 

Tämä on siis kolmas kerta, kun puu saa uuden kotipaikan. No, originelli toki jää paikalleen, mutta jännä nähdä minne seuraava Hitlerin tammi juurtuu parhaiten? Mekin näet otimme muutaman terhon ja aiomme istuttaa oman tammen pihamaallemme. Kyllä kelpaa Hitlerin tammen varjossa loikoilla... 

PS. Kiitokset Pasi sinulle ja emännällesi mukavasta keskusteluhetkestä meidän kuusikerroksisessa kodissamme. Pidetään yhteyttä!

Päivitys 4:

Tämän kirjoituksen toisessa päivityksessä väitin Saarvalan olympiatammen löytyvän huhujen mukaan Tampereelta. Kyseessä oli huhuun pohjautuva juttu, mikä on nyt korjattava. Saarvalan tammi on todennäköisesti kuollut tai vaurioitunut evakuointivaiheessa ja siksi sitä ei kaiketi ole koskaan istutettu Tampereelle. Pahoittelen että tämä huhu sai muutamat henkilöt etsimään sitä ympäri Tamperetta....

2 kommenttia:

  1. Teuvon Kuvat Noormarkusta kävi täällä.
    www.ttvehkalahti.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Terve Teuvo

    Kiitoksia visiitistä ja tervetuloa uudelleen. Kävin kurkkaamassa sivuasi ja täytyy sanoa, että kauniita kuvia...kerrassaan. T.Willimies

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita