sunnuntai 12. elokuuta 2012

Lappeenranta / Valtakunnallinen Sotaorpopatsas


Sotaorpopatsaan julkistamistilaisuus keräsi paljon väkeä

Tänään on kaksijakoinen päivä.  Willimiehen jäljillä blogin tekijöistä oli tänään juttua paikallisessa Etelä-Saimaa sanomalehdessä. Tämä näkyy selkeänä piikkinä kävijämäärissä. Toivottavasti tulette toistekin lueskelemaan juttujamme, vaikka ne tällä hetkellä tuntuvat melko jonninjoutavalta. Willimies sai nimittäin heti aamusta puhelinsoiton, missä ilmoitettiin hyvän ja pitkäaikaisen ystäväni poismenosta. Tällä kertaa asiat menivät välittömästi uudelleenarvioitavaksi. Mikä on tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää?  

Vaikka päivääni kuuluu iloa ja surua, niin lupaamani tehtävän kävin suorittamassa. Tänään paljastettiin valtakunnallinen sotaorpopatsas kotikaupungissani Lappeenrannassa. Olin jo aiemmin esitellyt sotaorpojen muistolaatan ja patsaan julkaisun lähestyessä minuun otti yhteyttä pääkaupunkiseudulla asuva sotaorpo, joka ei pääse julkistustilaisuuteen osallistumaan. Hän pyysi minua toteuttamaan toiveen ja käymällä paikan päällä. Lupasin hoitaa homman, joten tässä uunituoreet tunnelmat tilaisuudesta.
Sotaorpopatsaan taustapuoli
Sotaorpojen muistomerkki paljastettiin puolilta päivin ja paikalla oli arvovaltaista väkeä. Itse pysyttelin loitommalla. Juhlapuheita pitivät patsastoimikunnan puheenjohtaja, jonka nimi valitettavasti meni itseltäni ohitse. Johan Ludwig Runebergin sotilaspoikaruno lausuttiin ja tämän jälkeen puhumaan asteli patsashankkeen suojelija Riitta Uosukainen. Hänen pyynnöstään sotilaat poistivat teosta suojanneen pressun. Tilaisuuden lopuksi laulettiin Maammelaulu sotilassoittokunnan säestyksellä.
Sotaorvoksi jäänyt poika suree
Uosukaisen puheesta paljastui itseäni kummastuttanut seikka, ettei sotaorpojen määrää ole koskaan selvitetty. Puheessaan hän mainitsi sotaorpojen arvioiduksi määräksi 55.000-60.000 henkilöä. Heistä olisi arviolta elossa vielä noin 30.000-40.000 sotaorpoa. Tilausta patsaalle ainakin on, koska paikalla oli ympäri Suomea bussilasteittain sotaorpoja. Arvioisin tilaisuuden keränneen paikalle vähän yli tuhat henkilöä.
Patsaan etupuoli, missä riitti tungosta.
Kyseessä on lahtelaiselta kuvanveistäjä Juhani Honkaselta tilattu teos. Muistomerkki kuvaa kotinsa menettänyttä poikaa, joka katsoo kotitalonsa raunioita. Tuttu tilanne viime sotavuosilta monellekin suomalaiselle lapselle, niin valitettavaa kuin se onkin. Muistomerkki on punagraniitista tehty ja kotitalonsa raunioita katseleva poika on valettu pronssista.
Poikapatsaan pienoismalleja on tehty 13 numeroitua kappaletta, joiden hinta on 1500€ kappaleelta. Minulla ei ole tietoa, ovatko ne kaikki menneet? Ainakin me lappeenrantalaiset voimme käydä katsomassa paikan päällä alkuperäistä muistomerkkiä, emmekä tarvitse takan reunukselle tätä 34 cm korkeaa pienoismallia. Ajatus on kuitenkin hieno ja olenkin varma, että näin merkittävässä asiassa kansan karttuisa käsi on löytänyt rahoilleen hyvän kohteen.

5 kommenttia:

 1. Salpalinjasta ei ilmeisesti ole vielä juttua. Rutolasta löytyy luola (lukossa) ja 2 bunkkeria (Rutolan koulun kohdalla Vanhan Mikkelintien kaupungista tultaessa vasemmalla puolella. Hurtanmaalta löytyy maastouttamattomia (peittämättömiä) betonikorsuja. Uskomattoman näköisiä joista näkee miten isoja ne oikeasti ovat.

  Itse joku päivä lähdössä käymään Ylämaan Hostikassa jossa 9km:n matkalla 30 korsua ja luolakin pitäsi löytyä.

  Hieno blogi.

  t. Salla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Salla

   Mukavaa, että olet löytänyt blogin. Muistahan piipahtaa paikalla toistekin.

   On noita salpalinjan juttuja tullut jonkun verran kuvattua ja suuri haave olisi päästä tuonne Rutolan suureen luolaan! Paljon on vielä kuvaamatta aiheen kohteita, mutta voisitko antaa vihjeen noista Hurtanmaan korsuista? Noista en ole kuullutkaan...

   Poista
 2. Moi Jukka!

  Hurtanmaan korsuista jos haluat lisäinfoa niin pistä sähköpostiosoite niin voin lähteä oppaaksi näyttämään paikat. Itsekin tutustuin tänä kesänä paikkaan. Loma-asuntomessujen aikaan olivat "oheiskohteena" ja Rutolan luolaankin pääsi käymään. Uskomaton paikka.

  VastaaPoista
 3. Hurtanmaalle pääsee kun ajat Kuutostietä Kouvolan suuntaan n. 13km. Käännyt oikealle tieviitasta Hurtanmaa, ajat Hurtanmaantietä n. 1km. Kylän keskellä postilaatikoilla T-risteys josta käännyt oikealle, Hurtanmaantie jatkuu. Aja 1km, Hurtanmaantien ja Reijuksentien risteyksessä on infotaulu ja pysäköinti.

  Navigaattori jos löytyy niin syötä Reijuksentie 13. Ennen parkkia on panssariesteet ja parkin kupeessa on yksi korsu.

  Jos sähköpostiosoite löytyy niin laita esille niin voin lähteä näyttämään paikat. Tuo edellinen viesti tuli minulta mutta en muistanut laittaa nimeä tuossa olympialaisten päättäjäishuumassa.

  t. Salla

  VastaaPoista
 4. Salla, tervetuloa lukijaksi

  Nyt kyllä sapettaa, kun en tiennyt tuosta Rutolan ovien aukeamisesta mitään!!!

  Sähköpostia voit laittaa willimiehenjaljilla@gmail.com osoitteeseen. Olisin tosi iloinen jos ammatti-ihminen lähtisi opastamaan tuonne Hurtanmaalle. Tosin ihan lähiaikoina en taida ehtiä, mutta sovitaan asiasta sähköpostitse.

  T.Jukka & pojat

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita