torstai 30. elokuuta 2012

Lappeenranta / Kanavansuun koulu

Koulutyö pyörähti käyntiin tovi takaperin ja kaupunkimme koulurakennukset pullistelevat taas oppilaita ja henkilökuntaa. Eiköhän se ole aika esitellä muutama kaupunkimme vanhoista kouluista. Vaikeasti selitettävällä(en edes yritä selittää teille lukijoille)metodilla ensimmäiseksi esiteltäväksi kouluksi valitsimme Kanavansuun koulun. Oikeastaan kyseessä on kaksi koulua yhdellä iskulla.
Kanavansuun koulu vuodelta 1911
Kanavansuun koulun rakentamiselle  oli aikoinaan suuri tarve, koska arkistotieto 1930-luvulta kertoo, että läheisen sahan työntekijöillä oli yhteensä noin  450 lasta. Tarvetta koulun perustamiseen oli jo aiemmin ja vuonna 1909 saatiin lopulta lupa koulun perustamiseksi.  Sahan omistajat päättivät osallistua myös koulun perustamiseen, koska kokivat sen hyödylliseksi. Salvesenin saha lahjoitti tontin ja rakennushirret koulua varten, joten rakentaminen pääsi rivakasti käyntiin. Valmista tuli v.1911, kuten ns. ylätalon katolla oleva kukko kertoo. Rakennuksen ulkomuoto on arkkitehti Yrjö Sadeniemen käsialaa.
Aapiskukko on kiekunut katolla jo sadan vuoden ajan
Koulua oli pakko laajentaa pian lapsimäärän lisääntyessä ja lopulta 1920-luvun lopulla päätettiin rakentaa toinen koulurakennus samalle tontille. Tämä koulurakennus on arkkitehti W.G.Palmqvistin käsialaa ja valmistui vuonna 1928. Palmqvist oli Kaukaan ja Lauritsalan alueella vaikuttanut arkkitehti, joka suunnitteli lukuisia rakennuksia Kanavansuun, Lauritsalan ja Kaukaan alueelle. Olen aiemmin Palmqvistin suunnittelemia rakennuksia esitellytkin, kuten blogin aloittaneen Kaukas OY:n edustuskerhon.
Palmqvistin suunnittelema ns. alatalo vuodelta 1928
Asuntomessut vuonna 1999 saivat alueen täyttymään vieraista ja tapahtumasta muistoksi on ylätalon seinään kiinnitetty asuntomessuista kertova muistokilpi.
Asuntomessujen muistokilpi ylätalon seinässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita