lauantai 11. elokuuta 2012

Lappeenranta / Reikäenkeli

Kauko Räsäsen tekemä patsas ”Särkynyt enkeli” tai paremmin kansan suussa tunnettu nimellä ”Reikäenkeli” löytyy Lauritsalan kirkon edessä sijaitsevasta Seurapuistosta.
"Reikäenkeli"
Tänä päivänä monikaan ei kiinnitä huomiota veistokseen, mutta toista se oli vuonna 1960. Tällöin se julkaistiin paikallisella hautausmaalla. Kyseessä oli yksityishenkilön oman tapaturmaisesti kuolleen poikansa haudalle tilaama hautamuistomerkki. Valitukset rienaavasta teoksesta alkoivat saman tien. Ensimmäisenä asiaan puuttui haudankaivaja, joka väitti pelkäävänsä kammottavaa veistosta. Ilmoitti vaihtavansa työpaikkaa, jos veistosta ei kuljeteta pois. Tarina ei kyllä kerro, että ottiko loparit!
Kirkkohallintokunta ilmoittikin poistavansa teoksen haudalta liian modernina tai virallisena selityksenä oli, että se on liian korkea. Samaan riitelyyn otti osaa myös kirkkoherra Kaiku Kallio, joka väitti teoksen olevan kristillisen tavan vastainen. Vastapuolelle asettui paikallinen kulttuuriväki ja välillä tämä väittely sai naurettaviakin piirteitä. Sanomalehdissä asiaa reposteltiin ja tekipä Seura-lehtikin ison jutun aiheesta. Lappeenranta sai paljon huonoa mainosta vanhakantaisena kaupunkina.
Kauko Räsänen "Reikäenkeli"
Kiistelyn seurauksena se lopulta poistettiin haudalta. Kulttuuriväki löysi sen hautausmaalta lehtikasasta ja kuljetti sen mielenosoituksellisesti kaupungin halki. Seuraavan kerran se laitettiin ”kiusallaan” näytteille taiteilijoiden vuosinäyttelyyn Lönnrotin kouluun, jossa kiistan aihetta käytiin ihmettelemässä. Tämän jälkeen teos oli vuosia varastoituna, kunnes Lauritsalan kauppalan silloinen johto osti sen ja laittoi esille nykyiseen paikkaan. Lieneekö halunneet vinoilla lappeenrantalaisille? Tilanne on sikäli muuttunut, että vuoden 1967 alusta asti Lappeenranta ja Lauritsala ovat yhtä kuntaa, joten nykyisin Lappeenrannan kaupunki vastaa patsaasta…halusivat tai eivät! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita