maanantai 6. elokuuta 2012

Lappeenranta / Virvoittavien vetten tykö

Lykynlammen olympialaiset takana ja jalat aivan sökönä. Willimies köpöttelee kuin vanha ukko ja toivoo lihaskipujen hellittävän huomiseksi. Onneksi omassa talossani on hissi, koska muuten en pääsisi kämpästä pihalle. Iskän kunnosta en tiedä, mutta eiköhän samoja vaivoja ole kilpakumppanillakin? Eipä tee mieli harrastaa liikuntaa tänään, mutta vuoden päästä otetaan olympialaiset uusiksi. Tällä kertaa tuohon Via Dolorosaan on pakko harjoitella! Tämän vuoden kilpailuun tuli lähdettyä ”soitellen sotaan”. Pakkohan tässä on jotain helpotusta tuskaan saada, joten lähdetään virvoittavien vetten tykö.
Lappeenrannan läntiset alueet ovat jääneet blogissani vähän lapsipuolen asemaan. Korjaillaan vähän tilannetta ja esitellään tässä kirkkojen esittelyssä viimeinen Lappeenrannan kirkko. No oikeastaan onhan noita kirkkoja vielä lisääkin, koska Lappeenranta on laajentunut viime vuosina. Tulossa vielä siis joskus hamassa tulevaisuudessa Joutsenon, Nuijamaan ja Ylämaan kirkot. Nyt kuitenkin lähdetään Sammonlahteen.
Sammonlahden kirkko "Virvoittavien vetten tykö" ja seurakuntakoti
Muutama vuosikymmen takaperin nykyisillä Sammonlahden ja Skinnarilan alueilla ei ollut oikeastaan mitään. Tilanne muuttui vuonna 1969, jolloin alueelle perustettiin Lappeenrannan teknillinen yliopisto(aluksi korkeakoulu). Tämän jälkeen alueelle on muuttanut paljon ihmisiä. Alueella asuu paljon lapsiperheitä sekä nykyisin yhä enemmän myös ulkomaalaistaustaista väestöä. Niinpä alueelle haluttiin rakentaa asukkaiden juurettomuuden poistamiseksi oma kirkko.
Sammonlahden seurakunta perustettiin vuoden 1988 alussa ja välittömästi aloitettiin oman kirkkorakennuksen suunnittelu. Kirkon ja seurakuntakeskuksen suunnittelusta julistettiin arkkitehtikilpailu, minkä voittajaksi kilpailulautakunta julisti ehdotuksen nimeltä Sacramento. Sen sijaan seurakuntaneuvosto ja seurakunnan työntekijät asettuivat Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy:n ”Virvoittavien vetten tykö” ehdotuksen taakse.
Laatta kirkon aidassa
Kirkosta käytiin kiivasta keskustelua sanomalehtien ja mielipidepalstojen sivuilla, kunnes lopulta päädyttiin äänestämään näiden kahden vaihtoehdon välillä. Nykyinen kirkko päätettiin rakentaa äänin 41-13. Olisi ollut hienoa löytää kuvia alkuperäisestä ”Sacramento” suunnitelmasta, mutta kun en löytänyt.
Kirkko on poikkeava monin osin perinteisimmistä kirkoista. Sen rakentamisessa huomioitiin alueen erityisluonnetta ja haluttiin korostaa nykyaikaista teknologiaakin. Tämän seurauksena tässä punatiililaatoilla päällystetyssä kirkossa on mm. halogeenivaloista tehty tähtitaivas ja risti on leikattu alttarimuuriin laserilla. Ehkä nämä seikat saavat nuoret kokemaan kirkon omakseen.
Jalkapuut kirkon pihalla. Onkohan näille käyttöä Sammonlahdessa?
Sammonlahden seurakunnan oma ensimmäinen kirkko vihittiin käyttöön 22.3.1992. Aluksi kirkossa ei ollut urkuja, vaan ne saatiin vasta muutama kuukausi myöhemmin asennetuksi paikalleen. Sammonlahden kirkosta on pakko sanoa, että se on omanlaisensa ja monessa mielessä nykyaikainen kirkko.

4 kommenttia:

 1. Jos muistan oikein, niin kirkossa on erinomainen akustiikka.

  VastaaPoista
 2. Jami, tervetuloa lukijaksi

  Muistat aivan oikein tuon akustiikka-asian!

  VastaaPoista
 3. Kirkon ulkoseinät on muurattu normaalisti tiilestä. Ei punatiililaatoista kuten on kerrottu.osassa seiniä on pinnoitettu graniitti kivellä. Olin itse myös rakentamassa kirkkoa ja jotain tietoa on minullakin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos tiedosta, tokihan kirkko on muurattu tiilistä

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita