tiistai 22. maaliskuuta 2016

Pälkjärvi / Pälkjärven taistelun muistomerkki

                                             Kolmas  nainen "Raatona maantiellä"

Aamulla heräsin vähän sekavissa fiiliksissä, koska takana oli rankka ilta maalausurakan takia ja kaiken lisäksi edessä uuden työtehtävän saamisen ehtona ollut läpäisty lääkärintarkastus. Hivenen arvelutti, että millaiset madonluvut sieltä olisi tulossa terveyden osalta? No hitto soikoon, läpäisin testit erinomaisin arvosanoin koulutermeillä ilmaistuna. No, ensi viikolla otettavat verikokeet voivat toki paljastaa jotain esimerkiksi kolestroliarvoista, mutta nyt voin jatkaa kuitenkin huoletta kohti uusia pettymyksiä!

Toivottavasti niitä pettymyksiä ei ole tulossa lisää tänä iltana, kun SaiPa kohtaa JYPin Jyväskylässä. Nyt jos koskaan on pakko voittaa, eikä selittelyille ole enää sijaa.... Ei huolta, ei hätää, täällä Joutsenossa katsotaan peliä ja ollaan tunnelmassa mukana. Meidän pojat, aina tukena!
Muistomerkki pystytettiin vuosina 1928 ja 1994

Jos minua tuomittu ihmisraadoksi, niin samaa ei voi sanoa Värtsilän ja Sortavalan välille jäävästä Pälkjärvestä, no paremminkin sieltä sijaitsevasta muistomerkistä. Monet lukijoista tietysti nyt ihmettelevät, että muistomerkki liittyy viime sotien taisteluihn, mutta ei tällä kertaa. Näillä Pälkjärven tanhuvilla näet on rähisty suomalaisten ja venäläisten kesken jo aiemmin. Toki ruotsalaisillakin oli oma lusikka sopassa!
Komea muistomerkki

Kevättalvella 1808 Venäjä hyökkäsi Suomeen tarkoituksenaan liittää koko Suomi omaan alueeseensa. Lopputuloksenhan tiedämme, että he onnistuivat tässä pyrkimyksessään. Edessä oli liki 110 vuoden yhteinen taival, joka päättyi vasta 6.12.1917 Suomen itsenäistymiseen.
Muistomerkin alkuperäiset pystyttäjät
Muistolaatta

Muutos ei ollut kivuton, vaan vuosina 1808-1809 sodittiin eri puolilla Suomea ja taistelupaikat ovat saaneet omat muistomerkkinsä. Niin myös Pälkjärvellä, minne paikallinen Suojeluskunta pystytti vuonna 1928 talkootyönä muistomerkin kunnioittaakseen taistelussa menehtyneitä sankarivainajia. Komean muistomerkin saivatkin aikaiseksi, mutta Pälkjärven omistusoikeuden muuttuessa se katosi teille tietämättömiin...

Sen verran muistomerkin myöhemmistä vaiheista tiedetään, että jatkosodan alussa 1941 suomalaiset löysivät muistomerkin rikottuna. Siitä on todisteena muutama SA-kuva-arkistosta löytyvä valokuvakin. Myöhemmin se kuitenkin katosi kokonaan, ilmeisesti tietä levennettäessä. Puskutraktori tuuppasi kivenmurikat tienpenkaan, mistä ne löytyivät 1990-luvun alussa. Kun ne oli löydetty, päätti Pälkjärven pitäjäseura kunnostaa muistomerkin ja lopulta se paljastettiin uudelleen vuonna 1994. Paikka ei kuitenkaan ole aivan alkuperäinen, vaan sitä on hivenen siirretty. Kuinka paljon, en osaa sanoa....
1941 muistomerkki oli näin surkeassa kunnossa (SA-kuva)
Venäläisten tihutöiden jäljiltä kokonaisuus näytti tältä.... (SA-kuva)

Pälkjärven taistelusta kiinnostuneet, voivat lukea kuvauksen taistelutapahtumista täältä linkistä. Muitakin sivustoja toki löytyy, mutta pääasiat selviävät Wikipediastakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita