lauantai 12. maaliskuuta 2016

Terijoki / Kannaksen osuusliike

                                             Freeman "Osuuskaupan Jane"

No niin, Willilady on saateltu junaan ja matkani jatkuu kohta Osuuskaupan kautta vanhojen kavereiden luokse kortti-iltaa viettämään. Rahat pannaan uusjakoon ja Osuuskaupan tuotteilla saattaapi olla kova kysyntä? Ilta menee siis rattoisissa merkeissä ja varmaan jotain uusia koiruuksiakin suunnitellaan illanmittaan kaveriporukalla entisten aikojen tapaan. Katsotaanpa mitä tästä kehkeytyy...

Aikoinaan terijokelaiset hakivat kortti-ilta tarpeensa paikallisesta Osuusliikkeestä, minkä muistona tämän entisen kannaksenalueen pääliikkeen seinästä löytyy ajanpatinoima muistolaatta.  Mitään tietoa muistolaatan seinään kiinnitämisen ajankohdasta en saanut selville, mutta jotain sentään paljastui kyseisen liikkeen historiasta.
Kannaksen Osuusliikkeen pääliike on vieläkin pystyssä
Tältä Osuusliikkeen rakennus näytti syyskuussa 1941(SA-kuva)

Kannaksen osuusliikkeen historia juontaa vuoteen 1906 ja lopullisesti sen tarina päättyi vuoteen 1949. Alkunsa se sai Kivennavalle perustetusta Kivennavan osuuskaupasta. Vuonna 1916 se erosi SOK:laisesta ryhmittymästä ja liittyi vasemmiston hallinnoimaan Kulutusosuuskuntien Keskusliittoon. Paluu SOK-leiriin tapahtui kuitenkin jo marraskuussa 1917. Virallisesti ero tosin tapahtui vasta sisällissodan jälkeen 1918. Samalla kertaa radikaali punainen aines erotettiin joukosta. Iso osa johtajia ja henkilökuntaa olikin jo aiemmin paennut Venäjälle sisällissodan seurauksena.
Kivirakennuksen seinässä on muistolaatta

Vuonna 1917 nimi päätettiin muuttaa Kannaksen Osuusliikkeeksi ja virallisesti nimi astui voimaan 1918. Samalla kertaa Terijoesta tuli pääpaikka toiminnalle. Se olikin mahtitekijä, koska myynnillä mitattuna se oli jopa 7 suurin koko Suomessa. Toiminta laajeni kaiken aikaa ja talvisodan syttyessä Kannaksen Osuusliikkeellä oli tämän pääliikkeensä ja kahden leipomon lisäksi sivuliikkeitä 20 kappaletta.

Talvisota pakotti toiminnan evakkotaipaleelle ja kokouksia pidettiin Lahdessa. Jatkosodan aikana toiminta kotipaikkakunnilla perustettiin uudelleen, mutta sodan päätyttyä toiminta jatkui ainoastaan Urjalassa. Lopulta Kannaksen Osuusliike päätettiin lakkauttaa ja poistaa kaupparekisteristä vuonna 1949.
Muistolaatta kahdella kielellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita