keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Iitti / 1918 valkoisten muistomerkki*

                                               David Bowie "Heroes"

Tänään on taas päivä, jolloin on hemmetin kova kiire, koska työpäivän jälkeen pitää käydä ulkomailla vielä tankkamassakin. Näihin kahteen operaatioon se tämä päivä sitten pitkälti meneekin ja iltasella lienee takki melkoisen tyhjä. On se vaan kumma kuinka muutaman kymmenen euron säästö laittaa ihmisen hakemaan bensat ja muut emmeet ulkomailta. Ilmeisesti me suomalaiset olemme hinnoitelleet itsemme liian kalliiksi maaksi, jotta meillä kaikilla olisi varaa elää meille rakkaassa Suomessa?
Mustasta graniitista veistetty 1918 valkoisten muistomerkki

Tällaista Suomea tuskin Iitinkään vapaussoturit ajattelivat keväällä 1918, jolloin suomalaiset ottivat mittaa toisistaan ja olivat valmiit taistelemalla estämään Suomen luisumisen takaisin Venäjän vaikutusvallan piiriin. Vaan sadassa vuodessa asiat muuttuvat ja me suomalaiset käymme Venäjällä yhä kiihtyvällä tahdilla. Miksi en siis minäkin, koska polttoainekulut blogin kohteiden kuvauksiin ovat melkoiset. Juuri autoni katsastaneena sain selville, että olen viimeisen vuoden aikana kurvaillut yli 24000 kilometriä, joista ainakin puolet liittyy blogin kuvausreissuihin. Miten ihmeessä minulla muuten olisi varaa tähän harrastukseen, ellen tankkaisi Venäjällä?
Nimilista ei ole onneksi kauhean pitkä....

Iitin valkoisten muistomerkki sijaitsee seurakuntatalon puistikossa hautausmaan ulkopuolella, mutta siihen tietoni taitavat loppuakin. Tämä mustagraniittine muistomerkki kertoo paikallisista henkilöistä, jotka menettivät henkensä sisällissodan melskeissä, mutta siihen tietoni loppuvatkin....no ei aivan sentään! Muistomerkkiin on kaiverrettu Isohhiden veljesten nimet, joista seuraa juttua vähän myöhemmin. Se onkin melkoisen mielenkiintoinen tarina! 
Taustapuolella on yksinäinen sotilas

Vihjeitä otetaan siis vastaan tämänkin muistomerkin tiimoilta vaikkakin veikkaan sen pystyttämisvuodeksi 1920-lukua. Kerrankos sitä ihminen erehtyy....

Päivitys 5.10.2016
Siinä ei montaa tuntia mennytkään, kun sain lukija Anna Sirolalta tietoa kyseisestä kohteesta. Kiitokset nopeasta palautteesta!

Toukokuussa 15.5.1938 oli Iitin kirkonmäelle kerääntynyt parintuhannen suuruinen ihmisjoukko ihastelemaan uutta muistomerkkiä, jonka oli suunnitellut jääkäri, myöhemmin taiteilija Leppänen. Tämä mustagraniittinen veistos oli tullut maksamaan 40000 silloista markkaa, joten ihan halpa se ei ollut, mutta ehdottomasti hintansa arvoinen. 

Kouvolan Sanomatkin kehuivat ulkomuotoa ja etenkin sijainti vanhan kirkon vierustalle luonnonkauniille kumpareelle sykähdytti niin lehdistöä kuin takuulla myös paikalle saapunutta yleisöäkin. Unohtaa ei sovi sitäkään tosiseikkaa, että kyseinen julkistuspäivä oli Iitin vapautumisen 20-vuotisjuhlapäivä....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita