maanantai 17. lokakuuta 2016

Kalevala / Lönnrotin mänty

Kalevala-eepoksen muistomerkki
Nyt liikutaan jälleen todellisen kohdealueen ulkopuolella, mutta kun tarjolla on melkoisen ainutkertainen kohde, niin kriteereistä pitää tinkiä. Tällä kertaa ollaan todellisilla Karjalan laulumailla Kalevalassa, mikä tunnettiin aina vuoreen 1961 asti Uhtuana. Täällä monet Kalevalaan vaikuttaneet henkilöt ovat käyneet kirjaamassa runoja muistiin uhtualaisilta runonlaulajilta. Lönnrot on käynyt täällä, mutta ensimmäisenä paikalla vieraili A.J.Sjögren, mihin liittyen olen julkaissut kaksi juttua. Tässä linkki ensimmäiseen...
Lönnrotin mänty on upealla paikalla

Vajaat pari sataa vuotta myöhemmin Kalevalassa piipahti blogimme assistentti Ilkka Pirhonen, minkä valokuvia ja videomateriaalia saamme katsella tässä postauksessa. Minä itse en ole paikalla käynyt, mutta eiköhän tässä ole vielä itselläkin aikaa käydä paikan päällä. Siihen asti joudumme tyytymään Ilkan materiaaliin. Kiitokset Ilkka tästä hienosta reissustasi.
Lönnrotin männyn paikalla oli aiemmin Stalinin patsas

Vaan nyt tutustumaan Lönnrotin männyn historiaan. Kyseinen mänty oli kuulemma runonlaulajien ja Lönnrotin runonkeruun paikka. Paikalliset laulajat olivat laulaneet värssynsä männyn alla ja Lönnrot olisi kerännyt ne talteen. Olkoon asia totta tai ei, niin joka tapauksessa täällä on kerätty talteen valtavasti aineistoa Kalevalaa varten. 
Kahdella kielellä kerrottu 

Mänty on siis perimätietona ollut kyseisen tapahtuman paikkana, mutta asiaan lienee liittynyt myös perimätietoa, minkä oikeellisuudesta ei ole takeita. Kaikesta huolimatta mänty oli eri paikassa kuin nykyään ja se päätettiin siirtää toiseen paikkaan. Tämäkään ei vielä riittänyt vaan Stalin kultin romahtamisen jälkeen mänty päätettiin siirtää parempaan paikkaan toiselle puolelle taloa eli sinne, missä se on nykyisin. Männyn perustuksena oleva jalusta onkin entinen Stalinin muistomerkki!
Keloutunut puu on kokenut kovia

Kaikista siirto-operaatioista ja polttopuuksi hakkaamisesta selvinneenä, siitä päätettiin tehdä muistomerkki Kalevalan kunniaksi. Nyt keloutunut mänty on hienolla paikalla aivan tien vieressä kaikkien kulkijoiden nähtävillä. 
Assistentti Pirhonen Lönnrotin jäljillä

Männyn historiasta voit kuunnella lisää runoilija Jaakko Rugojevin kertomana. Juttuun pääset täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita