lauantai 29. lokakuuta 2016

Kouvola / Läpi tulen

Läpi tulen veistokseen kuuluu myös tukimuuri

Lauantaiaamu ja työpäivä! Mitähän pahaa sitä on taas tullut tehtyä, kun joutuu omasta vapaa-ajastaankin tinkimään työnantajan eduksi? No, lakiinhan tuo pohjautuu, mutta jotenkin on se fiilis kun mennään läpi tuulen ja myrskyn tai pahimmillaan läpi tulen! Vaan eipä siinä mitään, mutta olisihan tuota ollut kaikkea muutakin tehtävää kotosalla ja etenkin pihamaalla. Vaan näillä mennään läpi tulen....
Teoksen koko on vaikuttava

Läpi tulen on myös muistomerkki Kuusankoskella, mikä kuuluu nykyisin Kouvolaan. Teos on poikkeuksellisesti yksityisellä rahalla eli Kymin Osakeyhtiön toimesta pystytetty kunnioittamaan yhtiön henkilökunnan uhrausta yhteiselläa asialla isänmaan puolesta sotavuosina. Uhrimieltä todellakin on ollut yhden muistomerkin tarpeiksi ihan riittämiin, koska yli 500 yhtiön henkilökuntaan kuuluvaa menetti henkensä sotavuosina.

Pro Patria 1939 - 1944

Yhtiö tilasi Wäinö Aaltoselta sankaripatsaan, millä taiteen osa-alueella hän oli ehdottomasti maamme eturivin taiteilija. Työssä Aaltosta auttoi hänen arkkitehtipoikansa Matti. Tässä teoksessä Aaltonen kuvaa sankarinuorukaista kävelemässä kohotetuin käsin läpi sodan liekkien. Tämä klassisoivaa realismia edustava teos muistuttaa hivenen rajan taakse neuvostojoukoille pystytettyjä muistomerkkejä, vaikka Aaltonen ei olekaan ottanut tähän 28.9.1958 paljastettuun muistomerkkiin vaikutteita idästä. Olisiko vaikutteet levinneet toisin päin? Varmaa on toki se, että valutyön toteutti Taidevalimo Aaron Oy Helsingissä.
Päättäväinen nuorukainen kulkemassa tulen läpi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita