lauantai 14. huhtikuuta 2018

Kouvola / Anjalan Karjalaan jääneiden muistomerkki*

Ensimmäinen moottoripyöräajelu on takana ja voi hemmetti, kun oli kivaa! En edes muista koska viimeksi olen ollut yhtä hymyssä suin kuin päivällä ajellessani prätkällä kevään ensimmäiset kilometrit. Itseasiassa kilometrejä kertyi kokonaiset 118 kilometriä. Matkareittini oli Joutseno - Lappeenranta - Savitaipale - Lappeenranta - Joutseno. Maisemat olivat vielä ankean harmaat, mutta parin viikon päästä luonto jo vihertää ja aion ajaa saman lenkin uudelleen kerran viikossa. Jotensakin olen ilmeisen urautunut tälle reitille vai mitä olette mieltä?
Anjalan Karjalaan jääneiden muistomerkki

Melko urautunut olen näiden muistomerkkiesittelyidenkin suhteen, koska vuorossa on Anjalan kirkon kupeesta löytyvä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki. Näitähän olen esitellyt jo varmaan toista tusinaa kappaletta. Ei mitään, minusta on hienoa että heidän muistokseen on pystytetty näitä muistomerkkejä. Monen evakkoon lähteneen karjalaisen sukulaiset ja rakkaat jäivät Karjalan hautausmaille, joista monet ovat nykyisin melkoisen huonossa kunnossa ja osa jopa unohtuneita alueita. Siksi on hienoa, että he saavat kokea jälkeläistensä huomion ja välittämisen täällä Suomessa.
Lisää kuvateksti

Anjalan muistomerkki on graniittia ja hivenen päässyt sammaloitumaan. Silti perusasiat siitä selvisivät minullekin. Sen on pystyttäneet Anjalan karjalaiset vuonna 1960 ja sen kyljessä on kohokuviona nainen, joka pitää kättään ristin päällä, missä on Karjalan vaakuna. Lisäksi sen kylkeen on kaiverrettu seuraava runo: "Kuokka ja kannel ja uskomme vakaa, perintö kallis aikojen takaa, heiltä mi Karjalan mullissa makaa."

Päivitys 6.5.2019
Muistomerkki on kuvanveistäjä Walter Mikkolan suunnittelema ja valmistama. Se paljastettiin Anjalan kirkkotarhassa 31.7.1960.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita