lauantai 21. huhtikuuta 2018

Kouvola / Valmet Vihuri VH-4 lento-onnettomuus

Tämän päivän kohteemme on yksi hankalimmista kohteistamme. Siihe non tosin syynä, ettemme uskoneet netistä löytyneitä reittiohjeita, vaan päätimme mennä autolla vaikka ohjeissa luki, että ehdottomasti mentävä jalkaisin. Olisi kannattanut uskoa, koska oli enemmän kuin lähellä ettei autoni ole vieläkin muistomerkille menevällä tiellä, jos sitä edes ilkeää tieksi nimittää. Onneksi tien ylläpitäjä oli survonut tienpohjaan kaikki mahdoilliset apulantasäkit ja muut muovit. Nipin napin pääsimme takaisin... Autolla emme päässeet muistomerkille vievälle kyltille asti, mutta löytyihän se aikamme samottuamme ja ojien yli hyppiessä.
Vihurin putoamispaikka

Paikalta löytyikin pahamaineisen suomalaisen lentokoneen Valmet Vihurin putoamispaikalle pystytetty muistomerkki. Kyseisen mallisia lentokoneita valmistettiin kaikkiaan 51 kappaletta ja niistä putosi yhteensä 11 kappaletta. Tämä juuri huollosta palannut lentokone oli järjestyksessä yhdeksäs pudonnut lentokone. Niinpä se lopulta poistettiinkin käytöstä vuonna 1959 ja jäljelle jääneet myytiin romuksi.
Muistomerkki on luonnonkivi ja siihen kiinnitetty laatta

Se ei kuitenkaan auttanut Utin Hävittäjälentolaivue 33:n ohjaajaopettaja ylivääpeli Veikko Kolehmaista ja ohjaajaoppilas kokelas Risto Kuuskoskea, jotka menettivät henkensä 14.12.1957 Vihurin maahansyöksyssä silloisen Elimäen pitäjän Villikkalaan.
Muistolaatta

Kymenlaakson ilmakilta päätti, ettei tämä onnettomuus saa jäädä unohduksiin ja päätti talvella 2015 pystyttää muistomerkin onnettomuuspaikalle. Lopulta muistomerkki paljastettiin 7.9.2015 Kymen ilmakillan ja Myllylän kartanon toimesta. Lieneekö Myllylän kartano maanomistaja, koska osoite minne auto kannattaa jättää, on Myllylä 70?

1 kommentti:

  1. Sittemmin kartanonväki on laittanyt ajokieltomerkin tien alkuun, ilmeisesti kyllästyneet kiskomaan merkillä kävijöiden kulkupelejä traktorilla.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita