sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Kouvola / Paperintekijät

Willimies oli aikoinaan töissä Kaukaan sahalla ja vaneritehtaalla. Silloin jo kateellisena katselin Kaukaan paperitehtaan sällien ajavan hienommalla autolla kuin itse ajelin. Väittivät palkkojen olevan reilusti isommat kuin omani, joten tietysti olin kateellinen. No sahalta sain lamavuosina potkut ja vaneritehdaskin on räjäytetty maan tasalle sekä itse olen siirtynyt muihin hommiin. Paperityölälisiä taitaa vielä muutamassa harvassa tehtaassa olla, mutta auringonlaskun ala se on nykyisin paperintekokin. Enää ei kannata olla kateellinen...
Paperintekijät Inkeroisen torilla

No tämä oli tilanne Lappeenrannassa, mutta Inkeroisten torilla nykyisessä Kouvolassa sijaitsee veistos keskellä toria, missä on vielä kolme paperimiestä nähtävänä. Kyseessä on kuvanveistäjä Erkki Kannoston veistos Paperintekijät.
Aurinko taas paistoi väärästä suunnasta

Hanke sai alkunsa paperiliiton paikallisen ammattiosaston ideasta kunnioittaa pitkää Inkeroisen tehtaan historiaa. Idea jalostui nopeasti patsastyöryhmäksi vuonna 1986 ja päätettiin tilata Kannostolta veistos, joka kuvaisi yhtä paperinteon vaihetta ja siinä pitää olla mukana myös paperintekijöitä. Rahaa hankkeeseen tuli järjestöiltä ja yhteisöiltä, jotka kokivat asian tärkeäksi. Rahaa saatiin myös lahjoituksina sekä keräyksellä, jopa enemmän kuin oli tarpeen.
Paperintekijät

Patsas, jonka jalustassa lukee: "Menneiden, nykyisten ja tulevien paperintekijöiden työlle" paljastettiin 27.5.1989 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita