sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Kouvola / Anjalan kirkko

Willimies on ateisti, mutta tämän bloggaamisen aloittamisen jälkeen olen pohtinut omaa jumalsuhdettani muutamaan otteeseen. Olen käynyt lukuisissa kirkoissa, jotka ovat vaikuttaneet minuun syvästi. En tarkoita hengellisyyttä vaan estetiikkaa, koska useat kirkot ovat todella komeita paikkoja ympärillä levittäytyvine hauatausmaineen. Ehkä ne ovat vaikuttaneet jotenkin minun paatuneeseen sydämeeni. No, en aio kuitenkaan vielä kirkkoon liiittyä uudelleen. Sitä en aio tehdä koskaan, mutta ei se minua estä vierailemasta näillä paikoilla. 
Anjalan komea puukirkko

Viime syksynä kävin Anjalassa kirkkomaalla ja kuvasin sen vuonna 1755-1756 rakennetun kirkon. Olin etukäteen jostain lukenut, että kirkko olisi upea sisätiloiltaan, mutta kiinnihän tuo vierailupäivänä oli, kuten useasti aiemminkin. Olisihan tuo ollut kiva ottaa sisäkuvatkin, koska tuskin enää koskaan käyn Anjalan kirkkomaalla ellei sinne jotain uutta muistomerkkiä tulla pystyttämään.

Kirkko rakennettiin korvaamaan pienen matkan päässä oleva vuonna 1693 rakennettu kirkko, joka oli päässyt rappeutumaan. Anjalalaiset päättivät rakentaa ristikirkon, mihin mahtuisi sisälle liki 500 ihmistä kuulemaan herran sanaa. Kauaa ei tämäkään kirkko saanut toimia vaan se tuhoutui lähes kokonaan venäläisten hyökkäyksessä 1790. Onneksi sille ei käynyt kuitenkaan yhtä huonosti kuin kokonaan tuhoutuneelle kellotapulille. Kirkko sentään pystyttiin korjaamaan ja onhan se sen jälkeen toiminut tehtävässään jo yli 200 vuoden ajan.
Infotaulu kaipaisi pesurättiä

Aikoinaan kirkkoa kutsuttiin Sofian kirkoksi Ruotsin prinsessa Sofia Albertinan mukaan ja siinä on muutenkin ruotsalaista vaikutusta, kuten tukholmalaisen hovimaalarin tekemä alttaritaulu Jeesus Getsemanessa, joka valmistui vuonna 1796, kuten uusi kellotapulikin. Kirkkoa on toki remontoitu vastaamaan nykyajan tarpeita moneen kertaan, joista viimeinen tehtiin vuonna 2005.
Anjalan kellotapuli on komea myöskin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita