lauantai 28. huhtikuuta 2018

Kouvola / Anjalan kartano

Viime aikoina Willimies on esitellyt kohteita Anjalan alueelta ja samalla teemalla jatketaan tänäänkin. Lopultakin saavumme Anjalan alueen viimeisille kohteille ja aloitetaan se tyylikkäästi esittelemällä Anjalan kartano, joka on ollut monenkin historian käänteen keskipisteessä.
Kartanon päärakennus on ryhdissään vielä yli 200 vuoden jälkeen

Anjalan kartano on merkittävä rakennus valtakunnallisestikin. Siksi sen myynti on vaatinut monia käänteitä ja lopulta viime vuoden(2017) aikana se saatiin myydyksi paikalliselle Reginasäätiölle. Tässä ei voi muuta kuin toivoa, että säätiö pitää hyvää huolta kiinteistöstä ja kunnostaa sen parhaimpien aikojensa loistoon. Onhan kartanon historian juuret yli 400 vuoden takaa.
Kartanon parvekkeelta on hyvät näkymät Kymijoelle

Tyylikkäät kaiteet

Anjalan kartano siirtyi Wrede-suvulle vuonna 1608, jolloin tila lahjoitettiin Henrik Wreden leskelle, palkintona hänen edesmenneen miehensä urheudesta sotatanterilla. Ensimmäinen kartano rakenus valmistui 1630, mutta tämän Wrede-suvun pääkartanoksi muodostuneen tilan päärakennus tuhoutui Kustaan sodan aikana 1789 venäläisten tykkitulessa.
Vanha kivinen viljamakasiini

Roope sedän rahasäiliö pienoiskoossa

Uusi päärakennus valmistui Kustaan sodan päätyttyä joskus 1790-luvulla ja se on pystyssä edelleenkin. Lisäksi kartanon pihapiiriin kuuluu lukuisia muitakin rakennuksia. Kartanon kivinavetta, viljamakasiini, väentuvat, lato ja riihi muodostavat mielenkiintoisen kokonaisuuden vanhan aatelissuvun elämästä omassa kartanossaan. 
Väentupa

Lisää kuvateksti

Kivi on ollut aikoinaan suosittu materiaali

Lieneekö navetta vuodelta 1842

Anjalan kartano kunnostettiin 1950-luvulla kartanomuseoksi, jolloin tehdyissä entistämistöissä palautettiin kartanon ulko- ja sisäpuoli 1800-luvun asuun. Nykyisin museo ei ole auki, mutta alueella voi vapaasti vierailla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita