perjantai 6. huhtikuuta 2018

Kouvola / Värälän rauhankivi

Kouvolan alueelta löytyy melkoinen määrä Kustaan sotaan liittyviä muistomerkkejä. Aika monta niitä olenkin jo esitellyt, mutta lisää on vielä tulossakin. Siksi ehkä kaikkein loogisinta ei tässä vaiheessa ole esitellä paikkaa, missä solmittiin rauhansopimus Ruotsin ja Venäjän välille vuonna 1790, mutta eihän minun toimissani ole ennenkään ollut sen kummempaa logiikkaa.
Värälän rauhankivi

Kolme vuotta(1788-1790) Kymenlaakson alueella käyty sota Ruotsin ja Venäjän välillä sai päätöksensä Värälässä, missä sijaitsi paroni Wreden Tolkkilan kartano. Sen läheisyyteen pysytytettiin rauhantemppeli, missä lopullinen sodan päättänyt rauhansopimus allekirjoitettiin. Kuningas Kustaa III oli silloin paikalla Tolkkilassa, mutta hän ei osallistunut rauhanneuvotteluihin eikä allekirjoitustilaisuuteen. 
Jotenkin vaikuttaa kuin kivi olisi tuotu paikalle myöhemmin....

Sammal alkaa peittämään tekstiä

Paikalla on myös infotaulu

Muistitieto, mimnkä luotettavuuspohja nyt on vähän niin ja näin, kertoo kuninkaan pukeutuneen sopimuksen kunniaksi upeaan sotilasasuun. Vyöllään hänellä väitetään olleen soturikuningas Kaarle XII:n miekka, jota oli lyhennetty, jottei se laahaisi maata kuninkaan kävellessä. Tämä on oikeastaan helppo uskoa, koska Kustaa III oli kuningas, joka mielellään korosti itseään ja onpa hänestä käytetty termiä operettikuningaskin.

Tämä tie, entinen Buddenbrockin tie, jonka varrella tämä rauhankivi sijaitsee, on kuulemma se kivi, jonka päällä rauhansopimus allekirjoitettiin. Ilmeisesti täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole. Kiveen on kuitenkin ruotsiksi kaiverrettu jossain vaiheessa: Tässä Kustaa III solmi rauhan Katariina II:n kanssa 19.elokuuta 1790.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita