maanantai 2. huhtikuuta 2018

Kouvola / Neuvostolentäjien hauta*

Sippolassa, nykyisessä Kouvolassa, sijaitsee Hirvelän hautausmaa. Noin vuosi takaperin esittelin tältä hautausmaalta Sippolan punaisten muistomerkin, mutta tuolloin unohtui esitellä toinen samalla hautausmaalla sijaitseva muistomerkki. Kyseessä on hautausmaan perimmäiseen nurkkaan sijoitettu 15 kaatuneen neuvostolentäjän hautamuistomerkki.
Neuvostolentäjien hautamuistomerkki

Tästä muistomerkistä en löytänyt mitään sen kummempaa tietoa, joten nyt olisi taas paikallisilla tietäjillä loistava tilaisuus valaista minua asian tiimoilta. Itseäni ainakin kiinnostaisi tietää, miksi hautapaikaksi on valittu Hirvelän hautausmaa? Myös muistomerkin pystyttämisajankohta kiinnostaisi suunnattomasti. Kaikkein eniten olisin toki kiinnostunut tietämään neuvostolentäjien tarinan, keitä he olivat ja kuka vastasi muistomerkin pystyttämisestä.
15 haudattua neuvostolentäjää

Haudalla näytetään käyvän muistelemassa lentäjiä

Ainut tiedonjyvänen, jonka löysin asiasta oli maininta heidän kaatuneen ilmataisteluissa talvisodan aikana tammikuussa 1940. Kyseessä olisi 6.1.1940 Soveliuksen ja Sarvannon alasampumien pommikoneiden miehistönjäsenet

Kiitos jo etukäteen

Päivitys 15.7.2018
Blogin sähköpostiin saapui jossain vaiheessa seuraava sähköposti, jonka päivitän tietoineen kaikkien luettavaksi. Se kertoi seuraavaa.....

Tervehdys.

Olen sotahistorian harrastaja ja Kaakkois-Suomen Ilmailumuseoyhdistyksen jäsen.
Luen plogiasi melkein päivittäin. Olen saanut sieltä paljon mielenkiintoista tietoa.
Tiedän Hirvelän haudasta hieman.

Vuosina 2008 - 2010 kaivelimme yhdistyksen nimissä Sippolan Saittarassa sijaitsevaa venäläisen Petljakov-pommikoneen hylkypaikkaa. Sarvanto pudotti sen 29.6.1941. Kaivauksiemme yhteydessä kävimme myös Hirvelän hautausmaalla. Saamamme tiedon mukaan kaksi em. pommikoneen lentäjää olisi haudattu sinne. Kolmas hyppäsi laskuvarjolla jääden vangiksi.
Kaivauksiemme tulokset ovat nähtävissä museollamme Lappeenrannan lentokentän laidalla.

Ketä muut haudassa olevat lentäjät ovat ei ole tiedossani. Ehkä Sarvannon 6.1.1940 pudottamista koneista? Kymenlaakson alueelle on sotien aikana pudonnut useita muitakin neuvostokoneita.

Olen kuullut tarinan, että hautapaikka olisi alun perin ollut hautausmaan ulkopuolella, koska vainajien uskonnosta ei ollut tietoa. Myöhemmin hautausmaan laajennuksessa paikka on otettu sisäpuolelle. Myös kivi on myöhempää tekoa.

Plogisi kuvassa on tyypillinen venäläinen seppele. Joka vuoden toukokuussa voitonpäivänä isot mustat CD-rekisterein varustetut autot jakavat seppeleet kaikille sota-ajan venäläishaudoille. Mm. Lappeenrannan laukkaradan kolmelle hautausmaalle.

Jos saan tulevaisuudessa enemmän tietoa asiasta, kerron lisää.


Markku O   Lappeenranta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita