tiistai 3. huhtikuuta 2018

Kouvola / Sippolan ensimmäinen kirkko

Esitelläänpä nyt nämä nykyisin Kouvolaan kuuluvan Sippolan muistomerkit, joita en ole vielä saanut aikaiseksi esitellä. Minä en oikein jaksa ymmärtää itseäni, miksi en voi esitellä yhdellä kertaa saman paikkakunnan muistomerkkejä, vaan joudun aina etsimään uudelleen tietoja saman paikkakunnan kohteista. Jatkossa pyrin etenemään kohteiden suhteen loogisemmin, jos se nyt minulle ylipäätään on mahdollista.
Sippolan ensimmäisen kirkon muistomerkki takimmaisena

Syy miksi tämä julkaisu tulee muiden Sippolan kohteiden jälkeen on se, että tämä piti käydä erikseen kuvaamassa, kun ensimmäisellä kerralla unohtui.....huonosti tehdyt pohjatyöt syynä tottakai. Tälläkin kertaa ainut syyllinen löytyy aamusella peiliä katsellessa! Mutta onneksi sentään toisella kertaa löytyi.
Kuka on pystyttänyt ja milloin?

Ilmeisesti muistomerkki on jo vuosikymmeniä vanha

Vuorossa on Sippolan ensimmäisen kirkon muistomerkki. Seuraavat kaksi kirkkoahan olenkin jo esitellyt, joten laitetaanpa tämäkin julkaisuun. Sippolan ensimmäinen kirkko on saanut oman muistomerkin jokusen sata metriä nykyisen kirkon pohjoispuolelta. Täällä sijaitsi aikoinaan Sippolan kartanon herran Lorentz Creutzin rahoilla pystytetty kirkko. Tarkkaa rakennusvuotta ei kukaan tiedä, mutta 1660- ja 1670-lukujen vaihteessa se on rakennettu. 

Kirkko oli pieni kappelikirkko, joka palveli Sippolan ja läheisten kylien hengen elämää. Kirkosta ei ole enää jäljellä mitään, koska jo 1737 Sippola sai uuden kirkon. Paikalle on kutenkin pystytetty muistomerkki ja alueella nykyisin sijaitsevalla hautausmaalla sijaitsee von Daehn-syvun hautakappeli. Se on rakennettu hautausmaalle vuonna 1890
von Daehn-suvun hautakappeli


Lienee suvun vaakuna

Tästä Sippolan ensimmäisen kirkon muistomerkistä olisi kiva saada tietoa lisääkin. Kuka pystytti ja milloin? Nuo tiedot olisi hienoa saada...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita