keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Kouvola / Saksalaisen ulaanin hauta*

Tällä kertaa esittelyssä yksi muistomerkki, josta saan kiittää toista bloggaaja, joka pyörittää blogia Sekalaista propagandaa. Blogin takaa paljastuu nimimerkki TP, jonka kanssa olen joskus aikoinaan vaihtanut ajatuksiakin bittimaailmassa. Näinhän minä olen löytänyt näitä kohteita ennenkin ja tulen varmaan löytämään jatkossakin...Tällä kertaa kaikki kertomani informaatio tästä kohteesta on Sekalaista propagandaa blogista. Alkuperäinen tarina löytyy täältä.
Ulaani Anton Elschenin hauta

Anjalan hautausmaalla piipahtaessani löytyi sieltä mielenkiintoinen muistomerkki, josta sain siis vihiä TP:n blogista. Kyseessä on saksalaisen ulaanin Anton Elschenin hauta. Miksi saksalainen sotilas on haudattu Anjalaan? Hautakivi antaa lisää vihjeitä. Siinä lukee:"Es starb furs Vaterland, Ulan Anton Elschen, 21, Garde Ulanen R.G.T.S., Geb 16.11.1890 - 18.6.1918. Suojeluskuntalaisten pystyttämä"

Saksalaiset kaatuneet sotilaat ja muistomerkit Suomessa 1918 kirjan kirjoittanut Seppo Vainio oli saanut selville, että Anton Elschen kuoli alueella riehuneeseen tulirokkoon. Muutapa hänestä ei tiedetäkään, mutta se yksityiskohta on vielä selvillä, että hänen yksikkönsä saapui Suomeen vasta sisällissodan jälkeen. Ilmeisesti hän toimi suomalaisten kouluttajana tai sitten hän oli tavallinen varusmies. Melko vähillä tiedoilla siis mennään.
Hautakiven teksti

Aluksi haudalla oli kuulemma vain puinen risti, kunnes Anjalan ja Elimäen suojeluskuntalaiset raahasivat paikalle 23.3.1928 ison luonnonkiven, johon kaiverrukset tehtiin. Lopullisesti hautamuistomerkki paljastettiin 13.5.1928 Anjalan suojeluskunnan kymmenvuotisjuhlien yhteydessä.

Päivitys 15.9.2019
Sain äskettäin käsiini Anna Sirolan teoksen Vuoden 1918 saksalaiset sotilasmuistomerkit Suomessa. Olemme vuosien saatossa vaihtaneet Annan kanssa ajatuksia viestien välityksellä, joten tuntuu kuin tuntisin tekijän, vaikka en ole koskaan tavannutkaan häntä. 

Joka tapauksessa kirja pakottaa minut vielä yhdelle kuvausretkelle, jotta saan sielunrauhan näitten muistomerkkien osalta. Kuitenkin ennen tuota reissuani, päivitän kaksi aiemmin julkaisemaani kohdetta Annen kirjasta saamillani lisätiedoilla. Tämä on päivityksistä ensimmäinen.

Tämä saksalaiselle ulaanille pystytetty muistomerkki sai alkunsa joulukuussa 1926, jolloin Anjalan Suojeluskunnan esikunta teki päätöksen aloittaa rahakeräys muistomerkkiä varten. Ilmeisesti hanketta ei koettu järkeväksi, koska päätös piti tehdä vuoden kuluttua uudelleen. 

Uusi päätös johti kahden toimikunnan perustamiseen, joista toinen vastaisi rahankeruusta ja toinen patsaan hankkimisesta, kunhan rahaa olisi tarpeeksi. Kuten aiemmassa tekstissä luki, niin 23.3.1928 hautausmaalle raahattiin iso kivi Anjalan Suojeluskunnan miesten toimesta ja 13.5.1928 muistomerkki oli valmis paljastettavaksi Anjalan Suojeluskunnan 10-vuotisjuhlien yhteydessä.

Muistomerkki paljastettiin isojen juhlallisuuksien kera Saksan lipun hulmutessa, jonka jälkeen juhlaväki siirtyi Anjalan kartanoon juhlapäivälliselle. Ilmeisesti kuitenkin hautakiveen on lipsahtanut iso virhe. Ulaanin nimi tuskin oli Anton Elschen, vaan hänen nimensä oli Anton Elsohar. Hänet on ainakin kirjattu Sotasurmat projektin tietoihin vuonna 1918 Anjalassa menehtyneeksi saksalaiseksi. Sattuuhan sitä nyt mokia 10 vuoden jälkeen.....tuskin minäkään muistaisin moisen ajan jälkeen kenenkään puolitutun nimeä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita