keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Kouvola / Saksalaisen ulaanin hauta

Tällä kertaa esittelyssä yksi muistomerkki, josta saan kiittää toista bloggaaja, joka pyörittää blogia Sekalaista propagandaa. Blogin takaa paljastuu nimimerkki TP, jonka kanssa olen joskus aikoinaan vaihtanut ajatuksiakin bittimaailmassa. Näinhän minä olen löytänyt näitä kohteita ennenkin ja tulen varmaan löytämään jatkossakin...Tällä kertaa kaikki kertomani informaatio tästä kohteesta on Sekalaista propagandaa blogista. Alkuperäinen tarina löytyy täältä.
Ulaani Anton Elschenin hauta

Anjalan hautausmaalla piipahtaessani löytyi sieltä mielenkiintoinen muistomerkki, josta sain siis vihiä TP:n blogista. Kyseessä on saksalaisen ulaanin Anton Elschenin hauta. Miksi saksalainen sotilas on haudattu Anjalaan? Hautakivi antaa lisää vihjeitä. Siinä lukee:"Es starb furs Vaterland, Ulan Anton Elschen, 21, Garde Ulanen R.G.T.S., Geb 16.11.1890 - 18.6.1918. Suojeluskuntalaisten pystyttämä"

Saksalaiset kaatuneet sotilaat ja muistomerkit Suomessa 1918 kirjan kirjoittanut Seppo Vainio oli saanut selville, että Anton Elschen kuoli alueella riehuneeseen tulirokkoon. Muutapa hänestä ei tiedetäkään, mutta se yksityiskohta on vielä selvillä, että hänen yksikkönsä saapui Suomeen vasta sisällissodan jälkeen. Ilmeisesti hän toimi suomalaisten kouluttajana tai sitten hän oli tavallinen varusmies. Melko vähillä tiedoilla siis mennään.
Hautakiven teksti

Aluksi haudalla oli kuulemma vain puinen risti, kunnes Anjalan ja Elimäen suojeluskuntalaiset raahasivat paikalle 23.3.1928 ison luonnonkiven, johon kaiverrukset tehtiin. Lopullisesti hautamuistomerkki paljastettiin 13.5.1928 Anjalan suojeluskunnan kymmenvuotisjuhlien yhteydessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita