Lukijoiden kuvia löytyy kätköistäni vieläkin. Tarkoitukseni on jopa jossain vaiheessa ruikuttaa kuvia lisääkin, koska blogini kohdealueelta löytyy melkoisesti paikkoja, joihin minulla ei yksinkertaisesti ole pääsyä. Lisäksi tiedossani on kohteita, joita en ole omista etsinnöistäni huolimatta löytänyt, mutta haluaisin ne kuitenkin blogiini esiteltäväksi. Uusiakin kohteita ilmestyy vielä tietooni säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta aktiivisesti en niitä enää etsi. Toki jos tietooni jonkun uuden paikan saan, niin tokihan pyrin paikalla käymään. Tänään on kuitenkin sellainen kohde, että siellä oli tarkoitus piipahtaa ensi suvena, mutta Myntin Petrin kuvien takia säästyn vaivalloiselta matkalta. Kiitos Petri!
Nyt jo edesmennyt jalkaväenkenraali(eversti kesällä 1944) Adolf Ehrnrooth on yksi itsenäisen Suomen historian sankareita. Torjuntataisteluissa kesällä 1944 hän oli mies paikallaan ja hoiti raskaan sekä vaativan tehtävänsä. Apunaan hänellä oli niin Siiranmäen taisteluissa kuin täällä Äyräpään Vuosalmellakin käytettävänään oma jalkaväkirykmenttinsä JR7. Yksikkönsä tehokasta puolustustaistelua hän johti Lampelasta Paavilaisen talon kellarista.
Mikko Paavilaisen kellari, joka toimi JR7 komentopaikkana kesällä 1944 (Kuva Petri Myntti) |
Yhdessä vaiheessa vihollinen oli aivan komentopaikan läheisyydessä, mutta Ehrnrooth antoi käskyn, että vetäytyä ei saa. Vaikka uhkana oli saarroksiin joutuminen, niin perääntyminen ei tullut mieleenkään. Päinvastoin hän komensi jääkärijoukkueen vastahyökkäämään ja he saivatkin vihollisen vetäytymään liki kilometrin päähän. Tehokkaan puolustuksen johtaminen jatkui kellarikomentopaikasta kuin ennenkin. Taas yksi merkittävä torjuntavoitto oli saavutettu ja se auttoi puolustuksen järjestämistä tulevaisuutta varten.
Ehrnroothin komentopaikan muistolaatta (Kuva Petri Myntti) |
Lampelaan Paavilaisen Mikon talon kellariin kiinnitettiin muistolaatta kertomaan paikan merkityksestä 27.5.1997. Hankkeen toteutuksesta vastasivat Uljas Kiuru ja Matti Juvonen. Kiinnitetyssä laatassa on teksti: "Komentopaikka, jossa JR 7:n komentaja eversti Adolf Ehrnrooth johti suomalaisia joukkoja kesällä 1944".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita