maanantai 8. lokakuuta 2018

Kivennapa / Lipolan kylän muistomerkki

Lipolan kylä sijaitsi aivan Suomen ja Neuvostoliiton rajalla. Asutusta täällä oli ennen sotia 77 talon verran ja asukkaita oli yhteensä kolmisensataa. Nykyisin kylässä ei ole mitään toimintaa, vaan alue on täysin autio. Siksipä onkin outoa, että tänne on pystytetty muistomerkki kertomaan Lipolan kylästä. No, onhan sitä kerrottavaa, koska aluehan oli 1920-luvulla salakuljettajien kultamaata.

Alueen väestö sai elantonsa Suomen itsenäistyessä pääosin Pietarin kaupasta ja venäläisiltä huvila-asukkailta. Niinpä yhteydet olivatkin tiiviimmät Inkerin kuin Suomen suuntaan ja kanssakäyminen oli paikan tapana, minkä raja sitten esti. Itsenäistymisen jälkeen pystytetty raja pienensi aluksi mahdollisuuksia hankkia elanto. Oli siis aika ryhtyä laittomiin puuhiin.... 

Vallankumouksen jälkeen Pietarissa oli huutava pula kaikesta tavarasta ja matkat kiinnostivat lipolalaisia kuin muitakin rajaseudun asukkaita. Taloudellinen hyöty reissusta oli huomattava, joten kaikki kynnelle kykenevät alkoivat käydä rajan takana "liikematkoilla". Eniten tavaraa virtasi juuri Lipolan ja Sirkiänsaaren metsäalueiden kautta. Toiminta oli ammattimaista ja siinä oli mukana paljon väkeä. 
Muistomerkin tekstinä lukee "Tällä alueella oli vanha Lipola niminen rajakylä. Muistaen menneisyyteen kadonneet Karjalan kylät. Karjala-historian ja seuduntutkimusyhdistys 1993. (Kuva Antti Katainen)

Lipolassa ja Sirkiänsaaren tullipiireissä tehtiin paljon takavarikkoja, mutta vuoden 1920 kieppeillä takavarikot loppuivat. Syynä oli tullimiesten ja rajavartijoiden ryhtyminen itse salakuljettajiksi! Lipolan suojeluskunta myös suojeli oman kylän salakuljettajia,koska se lisäsi yhteisön hyvinvointia. Pikku hiljaa toiminta kuitenkin loppui, koska rajaa vartioitiin entistä tiukemmin molemmin puolin rajaa.

Nykyään Lipolan ainoa nähtävyys on entisen Lipolan kylän muistomerkki. Sen jalustana toimii entisen tullivartija Mikko Pyykön sementtinen porraskivi. Muistomerkin on pystyttänyt pietarilainen Karjala-historian ja seuduntutkimusyhdistys vuonna 1993. Joku ei ole ilmeisesti tykännyt tästä jämäkästä muistomerkistä, koska sitä on ammuttu muutaman kerran.....

2 kommenttia:

  1. Muistomerkin sijainti: 60.48724 N ja 30.01432 E
    Muistomerkki sijaitsee Mikko ja Helena Ukkosen talon pihapiirissä Lipolassa, sieltä Rautuun lähtevän tien risteyksessa, tien vasemmalla puolella Rautua kohden ajettaessa.

    VastaaPoista
  2. Isäni oli Lipolan kylässä linnoitustöissä 1937, ja siitä on pari valokuvaa. Toisessa kuvassa on linnoitustöihin osallistuneet joukkokuvassa ja toisessa kun kaivavat maata. Joukkokuva on hyvin säilynyt. Töysän asemalta lähtijöitä oli varmuudella kolme, joista yksi oli isäni.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita