tiistai 16. lokakuuta 2018

Viipurin maalaiskunta / Johannes Virolaisen muistolaatta

Nykypäivän yksi uusista sanoista on hybridi. Minäkään en meinaa aina ymmärtää sen sanan käyttötarkoitusta, koska se on sotkettu jopa jääkiekon pitkän kiekon sääntöihin! Toki sitä käytetään muuallakin, joten päätin heittäytyä uuden ajan trendeihin mukaan ja suorittaa blogini ensimmäisen hybridijulkaisun.... Kyseessä on julkaisu, johon sain aluksi lukijoilta kuvia, koska en itse löytänyt kyseistä paikkaa Yläsommeelta etsinnöistä huolimatta. Lopulta sitten lukijani Myntin Petri paljasti muistomerkin sijainnin, joten kävin itse paikan päällä. Nyt siis lukijoiden kuvia ja omat kuvani samasta paikasta!
Petri Myntti lähetti Google Earthista kuvan, mikä selvitti minulle paikan sijainnin

Virolaisen muistolaatta (Kuva Petri Myntti)
Johannes Virolaisen muistolaatta (Kuva Hannu Nikander)

Kyseessä on Viipurin maalaiskunnan Yläsommeesta kotoisin olevan valtioneuvos Johannes Virolaisen muistolaatta, joka on kiinnitetty kiveen hänen kotitalonsa paikalle. Nuoremmalle polvelle Johannes Virolainen ei sano yhtään mitään, mutta kerrottakoon, että hän toimi sotien jälkeen lukuisissa vastuullisissa tehtävissä rakentamassa maatamme nykyaikaiseksi valtioksi. Monet ministerinpaikat ja pitkään eduskunnassa istuneena hän oli aikansa tunnetuimpia poliitikkoja ja toimi kaikissa toimissaan maan edun puolesta. Ehkä häneen äidinmaidossa jäänyt karjalaisuus vaikutti häneen?

Viimeisen kerran Virolainen lähti omalta kotitilaltaan 18.6.1944 ja seuraavaa reissua pitikin odotella vuosikymmenet. Lopulta hänen kotitslonsa paikalle päätettiin paljastaa muistolaatta, minkä paljastaminen ajoitettiin hänen Yläsommeesta lähtönsä 60-vuotispäivälle eli 18.6.2004. Valitettavasti Johannes ei itse ollut paikalla, vaan häntä edusti hänen vaimonsa Kyllikki.
Johannes Virolaisen muistomerkki Yläsommeessa (Kuva Jukka Siiskonen 27.8.2018 ja alapuolella sama)

Johannesta voi muistella penkillä istuen

Muistolaatta

Johanneksen pihan edestä lähtee tie maailmalle

Tie on todella hyvä, joten kannattaa vierailla täällä


Laatta on kiinnitetty isoon kiveen

Entinen pihamaa on vesakoitunut

Paikalla pidettiin lukuisia puheita, koska tapahtuma koettiin tärkeäksi. Virolaisen sukuseuran edustajana puhui puheenjohtaja Heikki Hyrkkö, Karjalan liiton puheenjohtaja Markku Laukkanen ja valtiovalan tervehdyksen toi eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen. Paikalla oli myös Suomen konsuli Vesa Häkkinen ja lisäksi koko entisen Yläsommeen kylän ihmiset. Olihan kyseessä paikallinen tapahtuma, mikä kaiketi muistetaan vielä pitkien aikojen jälkeenkin....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita