maanantai 14. tammikuuta 2019

Kaljala / Raskaspatteristo 17 ja 18*

Willimies aloitti tämän vuoden visiitillä Tukholmaan. Muutamia hapuilevia lauseita naapurimaan kielellä tuli heitettyä ja huomasin pärjääväni ihan hyvin. Itse kuitenkin olen jatkuvasti törmännyt ihmisten, etenkin nuorten, kertovan ettei ruotsinkieltä tarvitse mihinkään. Itselleni ruotsinkieli on helppoa ja ainakin omasta mielestäni venäjänkieli on ihan saakelin hankalaa. Silti moni täällä itä-Suomessa haluaisi mielummin opiskella venättää....en vaan jaksa ymmärtää!
Raskaspatteristo 17 ja 18 (Kuva Johan Strömberg)

No, olihan se hivenen haasteellista, kun kävin viestienvaihtoa Facebookin Messengerin välityksellä Johan Strömbergin kanssa, jotta saisin luvan julkaista hänen valokuviaan Kannaksen liki kaukaisimmasta paikasta Kaljalasta. Hyvinhän se sujui ja lupa heltisi, no ainakin uskon Johanin sitä tarkoittaneen...

Kyseessä on kuuden pohjanmaalaisen kunniaksi vuonna 1993 pystytetty muistomerkki, jonka pystyttämisestä vastasivat raskaiden patteristojen 17 ja 18 sotaveteraanit. Kyseiset joukko-osastot ottivat osaltaan vastaan kesäkuussa 1944 venäläisten suurhyökkäyksen. Tuolloin taivas oli täynnä rautaa ja leimahduksia. Niinpä kyseiset joukko-osastot eivät saaneet vetäytyessään kaikkia kaatuneita mukaansa tai sitten heistä ei tulimyrskyssä jäänyt jäljelle mitään. Ajat olivat noina päivinä ankarat.
10.6.1944 oli raskas päivä (Kuva Johan Strömberg)

Menetykset kohdistuivat Tigerstedt-rintamalohkoon ja jälkeen jäi kuusi ruotsinkielistä pohjanmaan poikaa. Onneksi heitäkin muistetaan ja paikalla vieraillaan vieläkin. Ainakin Johan on käynyt paikalla useasti. Sitä en tiedä, onko kukaan muistomerkissä mainituista hänen sukulaisiaan? 

Päivitys 18.4.2019
Arto Ojaselta sain seuraavan viestin, joten laitan hänen tietonsa tähän sellaisenaan. Arto kirjoitti:"Tänään oli aiheena kaksi ns. Pääasemassa 2. Divisioonaa tukenutta raskasta patteristoa.

Rintamalohko oli kuitenkin Vaskisavotan lohko. Kirjoituksessa mainittu Tigerstedt tarkoittaa maj Tigerstedtiä, joka toimi Raskas Patteristo17:n komentajana, komentaja Rs Psto 18:ssa oli maj Mether.

Muistokiven sijaintipaikka ei ole etulinjassa vaan noin 5 km etulinjan takana Pien-Kaljalan kylässä tykkien tuliasemissa. 2. Divisioona jätti asemat vasta käskystä mutta lähtö lienee ollut varsin nopea eikä kaatuneiden kuljettamiseen ilmeisesti ollut mahdollisuuksia. Pohjanmaan tykkimiesten Vaskisavotan lohkon vieressä eteläpuolella oli suurhyökkäyksen läpimurron tapahtumapaikka Valkeasaaren lohko."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita