Suomen sisällissodan 100 vuotta merkkivuosi oli ja meni. Aihe oli melkoisesti esillä medioissa ja se poiki myöskin melkoisen määrän uutta tietoa ja tutkimuksia aiheesta. Mikään ei mielestäni ole niin hienoa, kuin tiedon lisääntyminen menneisyyden tapahtumista, mutta silti vielä ajoittain vastaan tulee kohteita, joista ei hirveän tarkkaan tiedetä. Niin tänäänkin kun esittelen Kotkan vanhalta hautausmaalta löytyvän pienen vuonna 1958 paljastetun muistomerkin.
Ketkä on haudattu punaisen graniittipaaden alle? |
1918 - Vakaumuksensa puolesta kaatuneille |
Kyseinen muistomerkki on paljastettu paikalisten työväenjärjestöjen toimesta vuonna 1958. Tuolloin on ollut muistitietoa, että kyseiselle paikalle on haudattu ihmisiä sisällissodan jälkiselvittelyissä. Epäselväksi ainakin itselleni jää, että ketä kyseiseen joukkohautaan on haudattu? Se on toki varmaa, että punaisia, mutta ketkä....
Sekalaista propagandaa blogia ylläpitävä TP on kirjoittanut aiheesta seuraavasti. Itse en aiheesta osaa sanoa sen enempää, joten luotan TP:n näkemykseen. Hän kertoo seuraavaa: "Tähän on perimätiedon mukaan haudattu ne venäjän laivaston merimiehet, jotka tulivat noutamaan pakolaisia 4. toukokuuta kaupungin jo jouduttua valkoisten haltuun. Perimätieto on sinänsä virheellinen, ettei näitä venäläisiä kuitenkaan ammuttu Kotkassa, vaan lähetettiin edelleen Mjölön vankileirille. Kotkassa ammuttiin kuitenkin yhdellä kertaa 16 venäläistä ja balttialaista, joten kyse saattaa olla heistä."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita