Terijoella olen viihtynyt aina hyvin. Useita öitä on tullut nukuttua paikallisissa majoituslaitoksissa ja onhan siellä komiat maisematkin. Ymmärrän nykyisin oikein hyvin, minkä takia oma säkkijärveläinen mummoni aina muisteli kaiholla Terijokea ja sen hiekkarantoja. Hän kävi siellä aina isänsä kanssa viemässä laivalla tavaraa ja ihmisiä. Toki mummoni isäukko kierteli kaikki muutkin Suomenlahden rannikkopitäjät, mutta mummo puhui aina Terijoesta. Vaikka nykyisin olenkin Terijoen suuri ihailija, niin ensimmäisen visiittini muistan kaikkein parhaiten. Pikkupoikana vanhempieni mukana Pietarin reissulla pysähdyttiin Terijoen asemalla WC-tauolla. Sen hajun muistan vieläkin....
Nykyisin Terijoella on kaikki asiat peremmin kuin 1970-luvulla, mutta aseman huussiin en toki ole uudestaan pyrkinyt! Sen sijaan muuten olen reissaillut alueella ristiin rastiin ja yksi kerta vei poikani kanssa uudelle hautausmaalle. Sen läpi hiippaillessamme löysimme tiemme ortodoksiselle hautausmaalle ja sieltähän se löytyi professori Mihail Herzensteinin hautamuistomerkki, mitä etsimmekin, Mutta kuka on tämä suomalaisille tuntematon Herzenstein?
Herzensteinin jautamuistomerkki Terijoen ortodoksisella hautausmaalla |
Kyseessä oli venäläinen poliitikko, lehtimies ja Suomen ystävä, joka oli syntyjään Venäjän juutalainen. Koulutukseltaan hän oli juristi, joka hankki kannuksensa pankkimaailmassa. Siinä sivussa hän tutki pankkimaailmaa ja kirjoitti alalta väitöskirjan ja suoritti tohtorin tutkinnon. Pankkimaailmasta hän vaihtoi Moskovan yliopistoon ja samalla hänen poliittinen uransa alkoi. Hänet valittiin vuonna 1906 Venäjän duumaan edellisenä vuonna perustetun Kadettipuolueen riveistä. Toiminta duumassa jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, koska duuma hajoitettiin jo kesällä 1906.
Tämän jälkeen liki 200 duuman jäsentä pakeni Viipuriin, missä he julkaisivat ns. Viipurin manifestin, missä kansalaisia kehoitettiin jättämään verot maksamatta ja boikotoida armeijan kutsuntoja. Manifestin julkistamisen jälkeen Herzenstein matkusti perheensä kanssa Terijoelle kesää viettämään. Täällä hänet ammuttiin Terijoen rantahietikolle 31.7.1906. Tämä Suomen perustuslain ja pienten kansojen oikeuksien puolesta puhuja oli Suomessa arvostettu henkilö. Samaan aikaan Suomen ensimmäinen sortokausi oli meneillään. Tuolloin ajat olivat muutenkin levottomat ja lukuisat poliitikot menettivät henkensä Venäjällä salamurhien uhreina.
Hautausmaa jatkuu muistomerkin taakse |
Hyvässä kunnosssa 5.7.2018 |
Herzensteinnin omaiset olisivat halunneet viedä hänet Pietariin haudattavaksi, mutta koska lupaa ei herunut, niin hänet haudattiin Terijoen ortodoksiselle hautausmaalle. Paikalla oli arviolta liki 20000 saattajaa!!! Kyseessä oli aikansa megatapahtuma. Lisäksi paikalle pystytettiin iso patsas ja lisäksi murhapaikalle muistokivi, jonka jäänteet ovat vielä jäljellä. Itse en vaivautunut sitä etsimään, koska näkemäni valokuvan perusteella siitä ei ole paljon mitään jäljellä.
Suomalaiset halusivat saada nänen murhaajansa tuomittua, vaikka Venäjän viranomaiset tekivät kaikkensa estääkseen tutkimukset. Lopulta syylliset saatiin Terijoelle oikeudenkäyntiin vuonna 1908! Oikeudenkäynnistä tuli melkoisen värikäs tapaus, missä syytetyt jopa yritettiin voimalla vapauttaa. Lopulta kolmesta syytetystä vain yksi tuomittiin. Hänkin teoista jotka hän oli tehnyt Pietarissa. Oikeus ei siis tuolloin toteutunut kaikessa.
Vaikuttava hautamuistomerkki |
Herzensteinin hautamuistomerkki lienee pystytetty vuonna 1906 tai viimeistään seuraavana vuonna. on myös pieni ihme, että se edelleen on olemassa, koska Terijoen hautausmailta siirrettiin aikoinaan paljon hautakiviä katukiviksi. Ilmeisesti venäjänkielinen teksti on pelastanut sen nykyaikoihin....
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita