Sortavala on minulle kohtuullisen tuttu kaupunki. Joensuun opiskeluaikanani kävin täällä kertaalleen hääjuhlassa, vaikka muistikuvat siitä onkin vähän heiveröiset. Muuten olen nyt blogia kirjoittaessani piipahtanut paikalla kahdesti, joista viimeisin kerta oli viime kesänä Laatokan Karjalan kierroksen jälkeen. Tuolloin kävimme aluksi syömässä azeripaikassa maailman parasta ruokaa ja sen jälkeen hiippailimme pitkin kaupungin kapakoita. Matkan varrelle jäi myös Sortavalan seurahuone, minkä olin aiemmin hylännyt blogini kohteista. No, nyt sekin pääsi mukaan. Lieneekö shashlikilla ja pivalla ollut asiaan vaikutusta?
Sortavalan Seurahuone |
Sortavalan Seurahuone joen suunnasta |
Sortavalan seurahuone on kuuluisa rakennus ja nykyisin erittäin hyvässä kunnossa, koska siihen on viime vuosina satsattu niin Karjalan tasavallan kuin Venäjän valtionkin rahaa. Kelpaa taloa hallinnoivan Sortavalan nuorisokeskuksen majailla tässä funkkistalossa. Sen valkoinen ulkopinta ja funkkisrakennukseen kuuluvat selkeät linjat saavat ainakin minut huokaamaan kateellisena, että miksi tämä paikka ei enää kuulu Suomeen...
Talon seinässä on vanha laatta, mitä en aiemmin ole huomannut |
Seurahuone on rakennettu ensimmäisen kerran 1800-luvun loppupuolella, jolloin kyseinen rakennus oli puinen. Sen kohtalona oli kuitenkin tulla puretuksi uuden Seurahuoneen tieltä, joka rakennettiin uusi Seurahuone Onni Tarjanteen suunnitelman mukaisesti. Tuo kansallisromantiikkaa edustava rakennus valmistui vuonna 1908. Senkin kohtalo oli tulla puretuksi, tosin osia siitä on sisällytetty vuonna 1938 valmistuneeseen uuteen Seurahuoneeseen. En vaan tiedä mitkä osat ovat siitä jäljellä.
Seurahuonetta haluttiin kuitenkin uudistaa ja siksi järjestettiin arkkitehtikilpailu. Sen voitti arkkitehti Erkki Huttunen, jonka suunnitelma "Laski laulellen vesiä". Suunnitelma toteutettiin ja vuonna 1938 rakennus sai nykyisen muotonsa. Kauaa siitä ei kuitenkaan kerinneet suomalaiset nauttia, koska rauhan tekemisen jälkeen rakennus jäi venäläisille. Aluksi se toimi upseeritalona, mutta monien vaiheiden jälkeen se palvelee nykyisin Sortavalan nuorisoa.
Talon seinään on kiinnitetty myös vanha punagraniittinen laatta, joka näyttää vanhalta. Siinä kerrotaan seuraavaa:"Täällä hotelli seurahuoneella vuonna 1916 yöpyi perhe Roerich matkalla Petrogradiin." Lisäksi alaosassa on jotain tekstiä perheestä, mutta siitä kääntäjäni ei saanut selvää.... Sinänsä mielenkiintoinen tarina, koska Nikolai Roerich oli mielenkiintoinen henkilö. Hän oli taiteilija, arkeologi, teosofi ja vaikka mitä muutakin ja muutti lopulta Yhdysvaltoihin vuonna 1920. Lisäksi tätä Agni-joogab kehittänyttä miestä ehdotettiin kolmesti Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Mielenkiintoinen henkilö kerrassaan...
Talon urakoi ukkini, Emil Salminen.
VastaaPoista