tiistai 29. tammikuuta 2019

Kouvola / Tuohikotin punaiset 1918

Willimiehen jäljillä blogi siirtyy nyt Kouvolan ydinalueilta vähän syrjemmälle pohjoisen suuntaan. Täältä löytyy paikkakunta nimeltä Tuohikotti, mistä Willimies on jo aiemmin julkaissut kaikki näkemisen arvoiset kohteet. Niin, mutta yksi on jäänyt roikkumaan, koska en sitä ensimmäisellä yrityksellä löytänyt kaatosateessa. Viime syksynä Williladyn kanssa sentään osuimme kohdalle ja nyt se on valmis esiteltäväksi teille lukijoille. Aihepiiri tosin kestää samana kuin edellisissäkin postauksissa eli sisällissotaan liittyy tämäkin muistomerkki.
Tuohikotin punaisten hautapaikan vieressä on talo

Alue on aidattu viime vuosina



Tämän päivän kohde löytyy Tuohikotin urheilukentän takaa pienestä notkosta aivan talon pihapiiristä. Talon olemassaolosta vuonna 1918 en mene takuuseen, mutta nykyisin tämä muistomerkki on aivan talon kupeessa. Kyseiselle paikalle kuitenkin haudattiin vapun kieppeillä 1918 33 punaista sotilasta, jotka menettivät henkensä sodan viimeisimmissä taisteluissa, jotka käytiin täällä Tuohikotissa 29.4.1918.
Kivessä on ollut päivämäärä 29.4.1918

Haudalla oli kukkia 16.9.2018

Jalustan teksti

Muistomerkistä puuttuu pommin jäljiltä melkoinen pala

Muistomerkin pystyttämisvuotta en saanut selville, mutta poikkeuksellisesti veikkaan sen tapahtuneen joko 1920- tai 1930-luvuilla. Ajan henken tietenkin kuului, etteivät punaiset olisi saaneet pystyttää muistopaikkoja vielä tuolloin, siksi muistomerkki onkin yritetty kertaalleen räjäyttää taivaan tuuliin paikallisen poliisin toimesta. Täysin operaatio ei onnistunut, mutta puuttuuhan siitä vieläkin palanen tuon toilauksen seurauksena.

Muistomerkin ympärille pystytettiin viime sotien aikana aita, jotta muistomerkki saisi olla rauhassa ja lisäksi muistomerkki on saanut uuden jalustan vuoden 1949 jälkeen. Tarkkaa vuotta en osaa sanoa. Muistomerkin on pystyttänyt joko Kuusankosken tai Voikkaan työväenyhdistys. Mahdollisesti jopa yhteistyössä. Tämäkin jäi minulta selvittämättä.... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita