keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Puudozi / Puudozin joukkohaudat

Suomen ja suomalaisten kohtalot ovat vuosien saatossa olleet rajuja. Tilanteet ja tapahtumat ovat vaihdelleet milloin minkäkin asian takia. Ikiaikainen sijainti lännen ja idän välissä, on aiheuttanut meille paljon surua ja murhetta. Sekään ei riitä, että olemme maantieteellisesti suurvallan vieressä, vaan olemme olleet vuosisatoja myös kahden eri kirkkokunnan välimaastossa. Nuo tapahtumat historiassamme ovat kaiketi tehneet meistä luonteeltamme periksiantamattomia. Joskus kuitenkin on ollut aikoja, jolloin vastarintaan ei ole ollut mahdollisuutta.
Paikka on aivan tienvarressa

Punainen Lada Niva paljastaa kuvat assistentti pirhosen ottamiksi

Tällainen paikka löytyi 1980-luvun loppupuolelta Äänisjärven itärannalta Puudozista tai suomalaisten paremmin tuntemasta Puutoisista. Täältä löytyi Stalinin vainojen aikainen teloitus- ja hautapaikka. Itse olen käynyt Levashovon vastaavalla paikalla, minne on haudattu arviolta 40000 uhria, joten siihen verrattuna Puutoisen hautapaikka on pieni. Kolmen hehtaarin alueelle on haudattu arviolta 350-400 Stalinin vainojen uhria, mutta yksikin on liikaa...
Muistoalue, jonka takana on haudat



Puudozin muistomerkit

Puutoisten piirin poliittisten vainojen uhrien muistomerkki 1937-1938

Aluetta ei ole tutkittu kovin kattavasti, mutta ainakin yksi joukkohauta on avattu ja sieltä löytyi 25 pääkalloa, joissa oli luodinreikä. Täyttä varmuutta ei ole suomalaisten määrästä täällä, mutta haudasta löytyneistä jäänteistä pääteltynä, täällä on ammuttu myös suomalaisia. Tieto ei suuremmin ihmetytä, koska tänne Puutoisen alueelle muutti 1930-luvun aikana suomalaisia loikkareita ja Amerikan ihmemaasta tänne muuttaneita sosialisteja. He eivät myöskään välttyneet Stalinin vainoilta, jotka ajoittuvat 1930-luvun loppupuolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita