torstai 31. tammikuuta 2019

Kouvola / Ilmatorjunnan muistotykki 88 RMBK*

Tammikuun viimeinen päivä ja alkaa pikku hiljaa ottamaan kuuppaan tämä pakkanen, jatkuva lumen tulo ja kevään odotus. Menojalkaa vippaa jo kummasti, kun halu tien päälle kuvaamaan puuttuvia kohteita alkaa olla jo melkoisen iso. Sulaisi nyt nuo lumet pois, jotta pääsisin tekemään sitä, mitä olen jo monta kuukautta odotellut. Tosin eihän tuokaan aina helppoa ole.... 
Kouvolan ilmatorjunnan muistotykki 12.1.2019

Näiden muistomerkkien bongaaminen nimittäin osaa sitten joskus olla hankalaa! Tämänkin muistomerkin tiedot löysin Internetin kätköistä jo aika päiviä takaperin, mutta kuvaaminen onnistui vasta pari viikkoa takaperin. Nyt oli tilaisuuden tultua pakko kuvata tämä kohde, vaikka kesäinen kuva olisikin ollut hienompi. Nyt pitää tyytyä tähän, koska toista tilaisuutta ei välttämättä koskaan tule.

Kyseinen muistomerkki nimittäin sijaitsee nykyisin Vekaranjärven varuskunnassa. Se olikin syynä miksi en sitä etsinnöistäni huolimatta löytänyt Kouvolan Lääninpuistosta, vaikka siellä sen tietojeni mukaan piti olla. Vaan eipä ollutkaan enää kesällä 2016 tai 2017, kun kuvailin Kouvolan seudulla aktiivisesti. Olivatkin pahalaiset siirtäneet sen armeijan porttien taakse. Siirto toteutettiin kesällä 2011 ja se paljastettiin varuskunnassa 1.8.2011. 
Muistolaatta piti kaivaa lumen alta esiin 12.1.2019

Alkuperäiselle paikalleen Kouvolan Lääninpuistoon tämä saksalaisvalmisteinen 88mm IT-tykki sijoitettiin Salpausselän ilmatorjuntapatteriston ja Salpausselän ilmatorjuntapatteriston Kilta ry:n aloitteesta. Onhan se hieno kunnianosoitus niille ilmatorjuntamiehille, jotka vastasivat viime sotien aikaan siitä, että rautatieliikenteen solmukohta Kouvola, pystyi toimimaan ja siirtämään junia niin itään kuin länteenkin. Logistiikkahan on äärimmäisen tärkeässä osassa sotatoimissa. 

Muistomerkki paljastettiin talvisodan alkamisen 50-vuotispäivänä 30.11.1989, jolloin ilmatorjuntamme ensi kerran avasi myös tulen viholliskoneita vastaan. Kouvolan ilmatorjunnan merkityksestä sotavuosina, kertoi myös killan silloinen puheenjohtaja seuraavaa: " Muistomerkki on tänä vuonna 25 vuotta täyttäneen killan kunnianosoitus niille veteraaneille, jotka täyttivät oman velvollisuutensa puolustaessaan menestyksellisesti elintärkeää Kouvolan liikennesolmua ympäristöineen." 

Päivitys 22.2.2019
Laitan tähänkin kohteeseen Eero Mattilan kesäiset kuvat!

Kesäisempi kuva (Kuva Eero Mattila)

Laatta (Kuva Eero Mattila)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita