maanantai 28. tammikuuta 2019

Kouvola / Harjun joukkosurman muistomerkki*

Sisällissodan julmuus on tullut esille jo monista aiemmin julkaistuista kohteistani, mutta jatkoa seuraa. Tällä kertaa olemme Kouvolan Harjun juna-aseman läheisyydessä metsätien varrella. Täältä löytyy muistomerkki, joka humanistisen maantieteen perusperiaatteen mukaisesti luo tällekin paikalle merkityksen, koska muutenhan tämä olisi vain tie, joka kulkee metsän halki. Tosin kaikki ei ole aivan kohdallaan, koska Sekalaista propagandaa blogia kirjoittava TP kertoo muistomerkin olevan väärässä kohtaa. No, ainakin lähellä ollaan, vaikka uhrit ilmeisesti ammuttin ratapenkalle alusvaatteisilleen riisuttuina.

Keitä uhrit sitten olivat? Muistomerkkiin kiinnitetty laatta kertoo perusasiat ja sen perusteella uhreja oli neljä. Lisäksi laatta kertoo myös tapahtuman ajankohdan olleen 19.2.1918. Mutta miksi heidät ammuttiin....
Muistomerkki on metsätien varressa

Harjun muistomerkin alue näyttää hoidetulta. Kävin paikalla 16.9.2018

Tapahtumaketju lähti liikkeelle 15.2.1918, jolloin Voikkaan punaiset vangitsivat joukon alueen vastavallankumouksellisia. Kaiketi heistä voisi käyttää yleisnimitystä valkoiset? Pidätetyiksi joutuivat paikkakunnan vihattu poliisi Heikki Eloranta, Voikkaan suojeluskunnan päällikkö isännöitsijä Heikki Norrman, palkoista työväestön kanssa riidellyt Antti Poutiainen sekä suojeluskunnan komppanian päällikkötyönjohtaja Manfred Siven. Lisäksi vangittiin kaksi muutakin henkilöä, mutta he pelastivat oman nahkansa luvattuaan noudattaa kansanvaltuuskunnan määräyksiä. 

Kuulustelut kestivät neljä päivää Voikkaan miliisilaitoksella, kunnes kuulusteluita johtanut plutoonanpäällikkö Elo kääntyi Kouvolan rintamaesikunnan puoleen kysyen neuvoa, kuin hänen pitäisi toimia? Vastauksen lähettivät kotkalainen ylipäällikköVihtori Hasu ja Kymintehtaan rykmentin kirjurin Nåhlströmin määräys tuoda vangit Kouvolaan. Saatteeksi oli liitetty epämääräinen lisäys, että salainen komitea ei välitä vaikka vangit jäisivät tielle. Elo ymmärsi käskyn niin, että vangit piti ampua. Niinpä Elo ja seitsemän punakaartilaista suoritti veriteon lähellä Harjun asemaa ratapenkalla. Neljän miehen maallinen matka päättyi siihen.
Harjun joukkosurman muistomerkki

Muistomerkin laatta

Paikalle on Lappakosken kyläyhdistys sekä Vapaussodan ja itsenäisyyden Kymenlaakson perinneyhdistys paljastanut muistomerkin 13.9.2012. Tapauksen traagisuutta ei himmennä se, että jos surmateon oikea paikka ei ole täsmälleen muistomerkin kohdalla.

Päivitys 6.5.2019
Muistolaatan valmisti lahtelainen Kultatyö Tarnanen ja sen kiinnitti kiveen Valkealan kivi J Palmros. Laatan paljastivat kyläyhdistyksen puolesta puheenjohtaja Mika Nikkonen ja Lasse Torri, joka kertoi tilaisuuden jälkeisessä juhlassa tapahtumista. Muistomerkin paljastamistilaisuudessa oli nelisenkymmentä henkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita