torstai 5. heinäkuuta 2012

Lappeenranta / Halkosaaren paviljonki

Eilen esittelyvuorossa oli uusi sotakorvauslaiturilla sijaitseva näköalapaviljonki, mutta tänään hypätään sataman toiselle puolelle Halkosaareen. Täältä löytyy satama-alueen toinen paviljonki. Lisäksi tämä on historiallisestikin merkittävämpi kuin eilen esitelty.
Halkosaaren paviljonki Saimaalta kuvattuna

Lappeenrannan kaupunki päätti vuonna 1895 tehdä erilaisia kaunistamistoimenpiteitä. Tällöin kaupungin katujen varsille päätettiin istuttaa vaahteroita, mutta erinäisten syiden takia päädyttiin korvaamaan vaahterat lehmuksilla. Kaikkien merkittävien katujen varsille istutettiin puita ja niinpä Lappeenranta tunnetaan myös lehmusten kaupungin nimellä. Laila Hirvisaari(ennen Hietamies) on kirjoittanut seitsemän osaisen Lehmusten kaupunki kirjasarjan, missä liikutaan Lappeenrannan historiassa aikavälillä 1929-1944. Willimiehelläkin oli tämän suhteen aiemmin aukko sivistyksessä, mutta nyt yöpöydälläni on kirjasarjan toinen osa, joten aukkoa paikkaillaan.
Samaan kaupungin kaunistamissuunnitelmaan sisältyi myös tämän Halkosaaren paviljongin rakentaminen. Rivakkaasti kun toimeen ryhdyttiin, niin jo samana vuonna 1895 paviljonki valmistui Matkailijayhdistyksen paikallisosaston toimesta. Piirustukset laati N.Menander.
Willimiehen omassa menneisyydessä tällä paikalla on myös oma lokeronsa. Omalla Solifer mopolla tuli monena iltana kurvattua erään Tuijan kanssa tänne paviljongille auringonlaskua ihailemaan. Saattoi siinä parit auringonnousutkin tulla nähtyä. Missähän Tuija, jonka sukunimeä en muista, mahtaa nykyisin olla?

1 kommentti:

  1. On vuosien saatossa kehittynyt minulle HILJAISUUDEN PAIKAKSI, vaikka paikassa olisi runsaamminkin ihmisiä ei haittaa löytämään hiljaisuuden henkeä.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita