keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Lappeenranta / Punaisten haudat

Itsenäisyyden alkuaika Lappeenrannassa alkoi väkivaltaisesti sisällissodan takia ja se on jättänyt jälkensä moneen paikkaan. Edellisessä postauksessa esittelemäni punavankien ja teloitettujen muistomerkki liittyy oleellisesti tämän päivän tarinaan. Joten heitetään tähän jatko-osa kyytipojaksi! Liitän tähän paikallisen rock-yhtyeen kappaleen, jonka aikana voit lukaista tarinan. Kannattaa ehkä kuunnella myös laulun sanoja, jotka eivät kerro vuoden 1918 tapahtumista, mutta voisivat kertoa!
                               Kotiteollisuus "Murheen mailla"
Ennen vetäytymistään Lappeenrannan punaiset järjestivät sankarihautajaiset kapinassa kaatuneille punaisille. Suuri joukkohauta kaivettiin työväentalon edustalle ja punaiset ”sankarit” laskettiin haudan lepoon. Tällä hetkellä hautapaikka sijaitsee nykyisen kauppatorin paikalla. Torin alta ei kuitenkaan löydy enää ensimmäistäkään ruumista, koska valkoiset kaivoivat haudan auki lähes heti saatuaan Lappeenrannan hallintaansa. Haudoista nostetut ruumiit siirrettiin nykyiselle Vanhalle Hautausmaalle Kirkkokadun varteen.
Lappeenrannan kauppatori. Joukkohauta sijaitsi suunnilleen ruskean ja vihreän torikopin etupuolella 
Linnoituksessa teloitettujen kohtalo oli toisenlainen. Punavankien ja teloitettujen muistomerkin takana olevalla rinteellä oli joukkohauta, mihin teloitusten uhrit haudattiin. Uhrimäärästä ei ole tarkkaa tietoa, koska monet hakivat teloitetun sukulaisensa pois, etteivät he joutuisi joukkohautaan, vaan saisivat tulla haudatuksi kirkkomaahan. Kaikille tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan suotu. Niinpä nykyisen ravintola Vanhan makasiinin ja viereisen tiilivaraston väliin muodostui hautapaikka.
Linnoituksessa teloitettujen joukkohauta sijaitsi kuvan keskellä. Tämä voisi olla aiheellista varustaa muistopatsaalla?
Hauta oli punaisella aidalla ympäröity ja omaiset pyrkivät pitämään siitä huolta. Aikojen kuluessa satama-alueelle keskittynyt pienteollisuus tarvitsi tilaa. Joukkohaudan tyhjentäminen ja siirtäminen Vanhalle hautausmaalle tuli ajankohtaiseksi. Lopulta jatkosodan aikana vuonna 1942 joukkohauta tyhjennettiin. Haudan tyhjentämisen ja luiden keruun alueelta suorittivat neuvostoliittolaiset sotavangit. Nyt paikasta ei ole jäljellä mitään maan päälle näkyvää rinteiden ja alueella suoritettujen maansiirto-operaatioiden jäljiltä.
Sota-aikana kansallinen sovinto saatiin aikaiseksi sisällissodassa sotineiden osapuolten välille ja se mahdollisti hautamuistomerkin pystyttämisen punaisten uhreille Vanhalle hautausmaalle vuonna 1940. Varmuutta uhrien määrästä tällä pitkänomaisella haudalla ei ole, mutta varovaiset arviot liikkuvat noin 300 surmatun hujakoilla.
Vanha hautausmaa, minne punaiset siirrettiin 1918 ja 1942. Arviolta 300 uhria lepää täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita