keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Lappeenranta / Komendantin talo

Tällä talolla on oikeastaan kaksi nimeä, joista se tunnetaan täällä Lappeenrannassa. Alun perin se on tehty 1770-luvulla komendantin virka-asunnoksi. Aiemmin linnoituksen mahtavin mies asui yksityistalossa tai postimestarin virkatalossa vuokralaisena, kunnes heille rakennettiin ensimmäinen oma komendantin rakennus. Ensimmäinen oli puinen talo ja sitä on kuvailtu vaatimattomaksi.

Asutuksen poistuttua linnoituksesta oli aika rakentaa oma kunnollinen kivestä tehty  virkatalo komendantille. Nykyinen väri on marjapuuronvärinen, mutta epäilen ettei se ole alkuperäinen. Täyttä varmuutta en löytänyt tähän mistään. Rakennuksen ulkomuotokaan ei ole alkuperäinen, vaan sitä on aikojen kuluessa muutettu. Siihen on kuulunut alunperin puinen taloussiipi, joka on ollut itä-länsisuuntainen.
Komendantin talo/Käräjätalo 1770-luvulta
Talossa oli aiemmin aumakatto, joka 1800-luvun aikana muutettiin nykyisen kaltaiseksi satulakatoksi. Tälle rakennukselle ei myöskään löydy suunnittelijaa, koska ajanhengen mukaisesti Pietarin sotakollegio toimitti mallipiirustukset, joihin on mahdollisesti tehty joitain paikallisia lisäyksiä.
Komendantintalon takapuoli
Rakennus on mahdollisesti ollut koristeellisempi aikoinaan. Siihen viittaisi talon keskiosassa näkyvät seinästä ulkonevat kaksoispilarit. Löysin myös maininnan, että rakennuksen julkisivua olisi koristanut Venäjän kaksoiskotka osoituksena omistajan virka-asemasta.
Venäjän kaksoiskotka on korvattu nykyisin muistolaatalla
Linnoitus oli sotilaiden valtakuntaa aina Suomen itsenäistymiseen asti ja komendantti hallitsi omaa virkataloaan venäläisten poistumiseen asti. Suomalaiset keksivät rakennukselle sen sijaan muuta käyttöä. Siitä tehtiin käräjätalo, missä Lappeenrannan kihlakunnanoikeus kokoontui. Tästä nimitys käräjätalo, jolla nimellä se nykyisin tunnetaan paremmin. Käräjätalona rakennus toimi aina 1920-luvulta 1990-luvulle. Tällöin tilat alkoivat käydä ahtaiksi ja muutto oli edessä. Nykyisin talossa toimii kaupungin opastuskeskus ja lisäksi sieltä löytyy linnoituksen historiaan keskittynyt kirjasto. Tämä toiminta alkoi vuonna 2003.
Muutostöiden yhteydessä rakennuksen suuri sali palautettiin 1920-luvun ulkoasuun, joilloin näkyviin tulivat tuomari Torsten Boismanin maalaamat seinät ja erilaiset kirjoitukset ovien yläpuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita