tiistai 17. heinäkuuta 2012

Lappeenranta / Kolme asuintaloa

Lappeenrannan linnoituksen nuorinta rakennuskantaa edustaa tämän päivän kohde tai oikeammin niitä on kolme tällä kerralla. Linnoituksen itälaidalla sijaitsee kolme tiilistä rakennettua sotilaskäyttöön tarkoitettua asuinrakennusta. Niistä eteläisin oli tarkoitettu päällystölle ja loput kaksi miehistölle. Kaikissa näissä kolmessa koristeellisuus on tärkeässä roolissa, mutta päällystölle rakennettu asuinrakennus on mielestäni niistä kaikkein tyylikkäin.
Päällystön asuinrakennus etelästä kuvattuna
Asuinrakennuksessa on erittäin runsaasti tiiliornamentiikkaa kaikilla sivuilla. Jotenkin uskomatonta, että koristeellisuus sotilaskäyttöön tarkoitetuissa rakennuksissakin on ollut noin tärkeää. Olisipa vieläkin tärkeää edes julkisissa rakennuksissa!
Päällystörakennus. Ei paras mahdollinen kuva...talo ei ole vinossa!
Nämä rakennukset ovat valmistuneet 1910-luvulla, mutta todennäköisesti kuitenkin ennen ensimmäisen maailmansodan (1914-1918) alkamista. Tarkkaa tietoa rakentamisvuodesta en löytänyt millekään näistä rakennuksista. Tällä hetkellä talot ovat Lappeenrannan kaupungin vuokra-asuntoina ja näistä taloista Willimiehelläkin oli hetken varattuna asunto, kun muutto Joensuusta Lappeenrantaan oli ajankohtainen. Jäi kuitenkin muuttamatta, koska sain lopulta asunnon kotikonnuilta Kaukaalta.
Miehistön asuintalo. Tänne Willimies meinasi muuttaa vuonna 2008
Keskimmäisestä talosta minulla ei ole kuvaa. Siinä toimii Sonja Tammelan tanssiopisto, jossa on mahdollista saada balettiopetustakin. Ennen tanssiopistoa Willimies kävi tässä rakennuksessa yläasteen(1978-80) aikana suorittamassa kotitaloustunnit, koska Kimpisen koulussa ei ollut meille tiloja. Jos sinua kiinnostaa rakennuksen pohjapiirustus, niin näet sen täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita