maanantai 9. heinäkuuta 2012

Lappeenranta / Valarikon viiva Vol.2

Tämä kohde on vähän toistoa, koska esittelin jo aiemmin 28.4.2012 Lappeenrannan satama-alueella sijaitsevan muistomerkin ”valarikon viiva”. Taustatiedot aiheeseen voit käydä kurkkaamassa sieltä, mutta valarikko oli aikalaisille melkoisen merkittävä tapahtuma. Siitä muistona nämä Saimaan kanavan suulla olevassa rantakalliossa sijaitseva merkintä vuodelta 1900.

Minulla on kuitenkin tämän kohteen julkaisuun erittäin hyvä syy! Olin eilispäivänä "Willimies" vaarin kanssa kuvausretkellä ja hän kysyi matkalla, että tiedänkö mistä tämä kaiverrus löytyy? Kerroin tietäväni ja ajattelin välittää tämän tiedon tätä kautta, niin minun ei tarvitse lähteä paikan päälle kallista kesäloma-aikaa haaskaamaan:)
Valarikon viiva löytyy kallion vasemmasta laidasta. Kesän 1900 vedenkorkeus erottuu vielä selvästi

Kerrottakoon nyt vielä teille lukijoillekin, että kysymys on siis ensimmäisen sortokauden ja samaan aikaan sattuneen Saimaan tulvimisen yhdistelmästä, missä ihmiset yhdistivät kyseiset kaksi elementtiä Venäjän keisarin vannoman valan rikkomiseen. Kivityökaluilla rantakallioon on siis koverrettu merkintä tulvaveden korkeimmasta kohdasta. Tätä korkeammalla Saimaan pinta on ollut viimeeksi kivikaudella.
Tässäpä lähikuva! Vuosiluku erottuu selvästi
Valitettavasti kuvastakin on melko hankala nähdä kaiverruksia, mutta siinä näkyy selvästi vuosiluku. Tarkkaavaisuutta!

7 kommenttia:

 1. Hieman liitua mukaan ja liiduttamalla saa näkyviin kalliosta kaiverrukset ja seuraava vesisade hävittää merkinnät.

  VastaaPoista
 2. Morjens

  Erittäin hyvä neuvo tuo liitutsydeemi. Ei vaan ollut liitua matkassa ja olisi pitänyt vielä uidakin, joten jää ensi kertaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Myöhään heräsin, mutta epäilen ristiä Valarikon viivaksi, jo vuosiluku 1900 on väärä. Jutun päivämäärä on 9.7, mutta miksi puut eivät ole lehdessä. Ristin alapuolella on tuore vedenpinnan jälki ja se ei voine olla yli sataa vuotta vanha? Viime vuosikymmeninä vedenpita ei ole ylittänyt tasoa +77.

   Onko kuva otettu keväällä 2012? Jos niin vedenpinta oli vielä alhaalla noin tasolla +75,8 ja Valararikon viivan pitäisi olla siitä lähes kaksi metriä ylempänä noin +77.65.

   Se on ainakin varmaa, että vedenpinta on ollut Valarikon viivan tasolla monta kertaa kivikauden jälkeen.

   Terveisin
   Matti Hakulinen

   Poista
  2. Morjens...oikeassa olet, ettei kuva ollut julkaisuhetkellä aivan uunituore! Kuva otettu 5.5.2012 eli pari kuukautta ennen julkaisua. Aina ei pysty julkaisemaan samana päivänä.

   Ainakin valarikon viivasta puhutaan, kun tuosta Kanavansuun kaiverruksesta kertoillaan. Olet oikeassa, että vuosiluvun pitäisi olla 1899. Tähän en osaa tämän kummemmin vastata.

   Poista
  3. Kommenttini keskeinen asia ei ole kuvan tuoreus, vaan se että asia tuskin pitää paikkansa.

   t. Matti

   Poista
  4. Kyse lienee kuitenkin oikeasta kalliosta. Oikea vedenkorkeus eli valarikon viiva on kuvan yläreunan yläpuolella. Se on sammalten alla. Siellä on vuosiluku 1899 ja sen alla poikkiviiva, joka esittää vedenkorkeutta. Vedenpinta on ilmeisesti laskenut vuodessa noin metrin.

   Terveisin Matti Hakulinen

   Poista
 3. Piti ihan Kouvolasta asti lähteä tarkistamaan tämä viiva samalla kun kanavamuseon alueella pyörin ja tähän kuvaan olin netissä törmännyt ;) ja kyllä siellä viivan yläpuolella vuosiluku 1899 näkyy. 1899 oli tulvavuosi kai koko maassa.

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita