torstai 19. heinäkuuta 2012

Lappeenranta / Katariinantori

Katariinantori idän suunnalta kuvattuna
Keskeltä linnoitusaluetta löytyy Katariinantori, missä armeijan joukkojen katselmukset ja paraatit aikoinaan pidettiin. Tämän torin laidalla oli myös aiemmin esittelemäni vahtituvan kopio – pienempänä tosin. Alkuperäisenä tarkoituksena venäläisillä oli rakentaa alue kolmelta sivulta umpinaiseksi, jolloin ainoa kulkutie torille olisi ollut idänpuolelta. Nämä suunnitelmat eivät toteutuneet milloinkaan.

Nykyään toria ympäröi yhdeltä sivulta asuintaloksi muunnettu kivikasarmi, joka on esitelty taidemuseokertomuksen yhteydessä. Torin länsilaidan rajauksen muodostaa 1800-luvun loppupuolella rakennettu taidokas nikkarityylinen puurakenteinen miehistökasarmi. Vuoden 1876 kartoissa rakennus on hahmoteltuna, joten voisi olettaa rakentamisen alkaneen melko pian tämän jälkeen. Nykyisin tässä rakennuksessa toimii erilaisia taidepuoteja, jotka ovat tutustumisen arvoisia.
Entinen kasarmi, missä huomio kiinnittyy koristeellisiin räystäslautoihin
Muistokyltti kasarmin seinässä
Torin pohjoispuolelta löytyy nykyisin asuinrakennuksena oleva entinen upseeritalo, jossa toimi myös varuskunnan sairaala sekä apteekki. Rakennus on vuodelta 1854 ja sitä on laajennettu nykyiseen muotoon vuonna 1879.  Nämä rakennukset kertovat myös omalta osaltaan linnoituksen rakennuskannan muuttumista 1700-luvun ja vielä 1800-luvun alkupuolen kivisistä rakennuksista vaatimattomampaan suuntaan. Muutos tulee taas 1900-luvun alkupuolella, jolloin siirryttiin rakentamaan tiilestä.
Entinen sairaalarakennus
Muistokyltti entisen sairaalan seinässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita