sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Lappeenranta / Lappeenrannan hiekkalinna

Tänään liikutaan vielä yhden kirjoituksen verran satama-alueella. Linnoitusniemen pohjoispäästä löytyy kesäisen Lappeenrannan turistirysä numero yksi. Kyseessä on perheen pienimmille tarkoitettu hiekkalinna. Hiekkalinna nimitys on ehkä hivenen vaatimaton, koska alueen rakentamiseen on käytetty kolme miljoonaa kiloa hiekkaa.

Tästä ammattilaiset ovat muotoilleet erilaisia veistoksia, joiden yhteisenä teemana tänä vuonna on Willimiehenranta. Teema liittyy selkeästi myös blogiini, jonka nimen idea tulee suoraan Lappeenrannan vaakunasta, missä on kuvattuna Willimies. Nimen alkuperä tulee kaupunkimme ruotsinkielisestä nimestä Villmanstrand.

Lähdetäänpä liikkeelle…
Lappeenranta oli aikoinaan tervakaupan tärkeä keskus
Willimies on saanut kasvon piirteet Lappeenrannan tunnetuimmalta henkilöltä, Jouni Hynyseltä
Lappeenranta sai aikoinaan kaupunkioikeudet Ruotsin silloiselta hallitsijalta kuningatar Kristiinalta ja vuosi oli 1649. Tätä merkkihenkilöä ei ole unohdettu, vaan hän on saanut oman veistoksen.
Kuningatar Kristiina antaa kaupunkioikeudet Villmanstrandille, siis Lappeenrannalle
Lappeenrannan historiaan kuuluu oleellisesti myös yhteiset hallitsijat Venäjän kanssa. Niinpä myös Aleksanteri III vaimoineen on päässyt veistoksen hahmoiksi. Mukana on myös Merkki-koira, joka matkusti keisarivierailun aikana keisarillisissa vaunuissa ja seurasi keisarinnaa joka paikkaan. Merkki onkin ehkä yksi Suomen kuuluisimmista koirista.
Keisaripari ja Merkki-koira
Tämän vuotinen hiekkalinna on jo yhdeksäs peräkkäinen ja jatkoa seuraa takuulla. Täällä on myös lapsiperheitä houkuttelemaan tarjolla Suomen halvin huvipuisto. Pääsymaksua, eikä muitakaan maksuja ei ole. Kaikki on siis ilmaista. Jos haluat tutustua aiempien vuosien kuviin, niin täältä löydät valokuvia.

Lappeenrannan koululaiset osallistuvat myös joka vuosi ja tänä vuonna heidän suunnitelemansa Willimiehenluola on huippupaikka. Täällä minäkin tunsin olevani kotona. Lopuksi tietenkin laitettava vielä oma kuva, jotta koululaisten osuuskin tulee esiteltyä.
Willimies perheineen Willimiehenluolassa
Hiekkalinna on avoinna joka päivä, kunnes se suljetaan 1.9.2012, joten vielä on runsaasti aikaa käydä tutustumassa. Ainoa poikkeusvuosi oli 2005, jolloin massiiviset rankkasateet tuhosivat rakennelmat etuajassa. Muistatte varmaan tuon kesän ja samaan aikaan pidetyt yleisurheilun MM-kilpailut Helsingissä. Silloin ei edes hiekkatöiden päälle ruiskutettu liima jaksanut pitää alueen veistoksia kasassa. Toivottavasti tänä suvena riittäisi aurinkoa sateen sijasta!

2 kommenttia:

  1. On luettu tarinoita monenmoisista rakennuksista. Kiitos niistä. Lappeenrannan historia on auennut mielenkiintoisella tavalla. Vaan milloinka on vuorossa juttu rakennuksesta nimeltä Viipurin rinkeli?

    VastaaPoista
  2. Jaahas Iskä

    Nyt osuit sellaiseen asiaan mistä en tiedä mitään! Vihjeitä kehiin, niin yritetään kaivaa stoori esiin

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita