maanantai 30. heinäkuuta 2012

Lappeenranta / Ortodoksinen seurakunta

Eilisessä kohteessa oli historian lehtien havinaa kaiken maailman siniveristen poiketessa täällä Lappeenrannassa ortodoksisessa kirkossa vierailemassa. Ortodoksisuudesta emme luovu tänäänkään, vaan esittelyvuorossa tältä erää viimeiset kohteet Lappeenrannan linnoituksesta. Muutama kohde jää odottelemaan vielä esitysvuoroaan, mutta niistä pitää yrittää ensin kaivaa lisää tietoa esiin. Tähän mennessä ei vaan ole löytynyt. Mutta matka jatkuu linnoituksen esittelykierroksen jälkeenkin! Siispä nyt tyrkätään kaksi rakennusta samalla kertaa, että joudutaan kohti uusia haasteita.
Pappilan rakennus, nykyisin asuinkäytössä
Kirkon vieressä on vuonna 1900 valmistunut uusrenesanssia edustava rakennus, joka valmistui ortodoksisen seurakunnan pappilaksi. Tätä ennen seurakunnan pappi oli joutunut asumaan vuokralaisena yksityisasunnossa tai kasarmilla. Tämä aiheutti paljon ongelmia, joita venäläinen sotaväki aiheutti. Näitä värikkäitä tarinoita voit lukea Aimo Vuorisen Lappeenrannan kirkot teoksesta. Se on ehdottomasti lukemisen arvoinen!
Pappilan naapurissa sijaitsee nykyisin seurakuntakotina ja kirkkoherranviraston tiloina 1910-luvulla valmistunut punainen tiilirakennus. Kyseessä on entinen miehistökasarmi ja huomiota kiinnittää rakennuksen koristeellisuus, vaikka kyseessä on sotaväelle tarkoitettu rakennus. Tällaisessa silmä lepää!
Seurakuntakotina oleva entinen kasarmirakennus
Kyltti seurakuntakodin seinässä
Kokonaisuutena ortodoksinen seurakunta muodostuu näistä kolmesta rakennuksesta, jotka kaikki ovat vähintään sata vuotta vanhoja. Kuinkahan moni seurakunta Suomessa pystyy samaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita