lauantai 7. heinäkuuta 2012

Lappeenranta / Lappeenrannan satama-alue

On taas ollut melkoiset helteet viime päivinä, mutta olen urhoollisesti harrastanut liikuntaa tulevaa koitosta varten. Muutama viikko olisi vielä aikaa harjoitella Lykynlamen portaita varten! Ensi viikolla kaikki kolme Willimiestä lähtevät pariksi päiväksi harjoittelemaan Joensuuhun tulevaa kilpailua varten. Ennen sitä minulla oli kuitenkin aikaa polkupyöräillä Lappeenrannan kauniissa satamassa. Joten tyrkätään tähän kirjoitukseen kaikki muut satama-alueella olevat kohteet, joista en mitään erillistä juttua aio tehdä.
Näkymä satamaan Saimaan suunnalta
Aloitetaan vaikkapa pikkulapsista tai miksei lapsenmielisistä henkilöistä. Harvassa kaupungissa leikkimökit ovat tuskin tehty historiallisia kohteita kuvaamaan. No meillä täällä Lappeenrannassa lapset voivat vierailla Lappeenrannan raatihuoneen kopiossa sisälläkin! Willimiestä jurppii, kun kutsua alkuperäiseen, siihen Suomen vanhimpaan puiseen raatihuoneeseen, ei ole vielä kuulunut. Kävin siis täällä korvauksena.
Raatihuone, minne ei tarvitse erillistä kutsua!
Lisäksi satama-alue on näin kesäisin täynnä erilaisia kelluvia laivoja ja aluksia. Useimmat toimivat  nykyaikaisilla moottoreilla, mutta joukossa on välillä myös vanhaa höyrylaivaromantiikkaa. Vierasvenelaiturissa näkee välillä melko hulppeita veneitä, mutta eiköhän tuossa satamassa kellu muutaman miljoonan euron edestä tavaraa ihan meidän paikallisten osaltakin?
SS Leppävirta
Vierasvenelaituri kylpylän edessä
Lisäksi satama-alueelta löytyy vielä muutama miellyttävä elementti, siis veden lisäksi. No suihkulähde tietenkin suihkuttelee tuota märkää päivät pitkät, mutta lisäksi alueen viihtyvyyteen on panostettu erilaisin kukkaistutuksin, joista laitan tähän alle yhden esimerkiksi.
Laivan muotoiset kukkapenkit...mielestäni upeat
Tämä blogihan pyrkii, siis yrittää jotenkuten, esitellä paikallista historiaa, muistomerkkejä ja nähtävyyksiä. Pakkohan se on sitten tuoda jotain vanhaakin tähän kirjoitukseen. Olkoon siitä esimerkkinä sataman pyöreä kioski, joka on rakennettu 1950-luvulla. Siinä on taas hyödynnetty paikalliseen tapaan edelisen rakennuksen osia. Kioskin pylväät ovat edesmenneestä ns. Jaakkolan kirkosta, mikä oli tällä samalla paikalla. Kyseessä ei ollut kirkko vaan lihantarkastamo torituotteille, lisäksi alakerrassa olivat myös laivaliikenteen odotustilat, pikkupuoteja ja tietysti kahvila. Kyseinen rakennus valmistui vuonna 1907 ja purettiin 1960-luvulla. Tarkkaa vuotta en löytänyt mistään.
Sataman pyöreä kioski, missä Jaakkolan kirkon tolpat ovat nykyisin. Ensi kerralla kurkkaa tarkasti katon tuuliviiriä!!!
Lisäksi yksi muistomerkki löytyy vielä satamasta. Nurmikolle on asetettu yksinäinen vanha ankkuri, mistä Willimies ei osaa sanoa yhtään mitään, mutta pitäähän sitä satamassa nyt edes yksi ankkuri olla.
Ankkuri. Tiedätkö mitä tämä ankkuri kuvaa ja milloin se on asetettu tuolle paikalle?

2 kommenttia:

 1. Kiinnostavia juttuja syntymä- ja entisestä kotikaupungistani - tutusta satamarannasta puuttuu vain Väiski, jota 80-luvulla lukioikäisenä kävin siivoamassa! Paattien taivaassahan se taitaa seilata tätä nykyä. Aurinkoisia päiviä Villimiehenrantaan!

  T. Sari Puumulista

  VastaaPoista
 2. Moikka Puumuli

  Hienoa, että olet löytänyt Willimiehen jäljillä blogin. Tiedä vaikka oltaisi joskus törmätty villeinä lukioaikoina silloin 1980-luvulla.

  Väinämöisestä sen verran, että alus myytiin Helsinkiin ja tällä hetkellä se taitaa olla meren pohjassa jossain Tammisaaren lähistöllä. Näin muistan joskus kuulleeni. Tämän tiedon luotettavuudesta en aio laittaa päätäni pölkylle!

  Piipahda sivuilla toistekin...

  T.Willimiehet

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita