maanantai 16. heinäkuuta 2012

Lappeenranta / Majurskan talo

No niin, humputteluloma Joensuussa on takana. Ilosaarirock nähty ja uusia kokemuksia rikkaampana palattu tänne sateiseen Lappeenrantaan. Laiskana miehenä en jaksa kertoilla suurista kulinaristisista kokemuksista, mitä Joensuussa oli minulle ja pojille tarjolla, mutta käy itse kurkkaamassa Iskä kokkaa blogin päivitykset viime päivien (12-14.7) ajalta. Sieltä selviää meidän ruokalista! Kotona oli tänään tyytyminen nakkeihin ja ranskalaisiin. Ruuan taso tipahti hieman muutaman päivän takaisesta! Kannattaa muuten kurkata myös se kolme minuuttia pitkä videopostaus Lykynlammen portailta…haimme vähän esimakua tulevaan kilpailuumme. Vielä on aikaa treenata kolme viikkoa!!!
Ei kait tässä muuta jaariteltavaa ole, joten palataan takaisin Lappeenrannan linnoitukseen. Täältähän esittelin jo kohteita, mutta jätin homman kesken. Nyt käydään loput kohteet täältä lävitse, että voin palauttaa repullisen kirjoja takaisin kirjastoon. Joku toinenkin saattaa haluta lueskella niitä.
Saavuttaessa linnoitukseen Viipurinportista avautuu hulppea näkymä historialliseen miljööseen. Me kuitenkin keskitymme tänään heti pääportin jälkeen oikealla sijaitsevaan rakennukseen. Kyseessä oleva rakennus tunnetaan täällä Lappeenrannassa ns. majurskan talona, mikä on saanut nimensä rakennuksessa sijaitsevasta kahvilasta. Kahvilan Majurska nimellä taas on oma historiallinen taustansa.
Majurskan talo
Kyseessä on 1850-luvulla, joissain lähteissä rakentamisvuodeksi mainitaan 1855, rakennettu puurakennus. Se on alun perin rakennettu venäläisten upseerien asuintiloiksi. Sen alkuperäiset sisäänkäynnit ovat olleet sisäpihan puolella, joista on päässyt paikallismajurin asuintiloihin. Rakennuksessa on tiettävästi toiminut myös jossain vaiheessa upseerikerho. Vuonna 1901 rakennusta muutettiin vastaamaan paremmin pataljoonan komentajan asuntoa. Silloin rakennettiin useampi sali, kirjastohuone, vierashuone ja lasitettu veranta.
Majurskan talon takapihan kolme sisäänkäyntiä. Lienevät 1900-luvun alkuåpuolen muutoksia
Pataljoonan komentajan asuntona rakennus ei ilmeisesti toiminut kovin kauan, koska vuodelta 1906 löytyi maininta, jossa kerrottiin rakennuksen olevan kolmen naimattoman yliupseerin asuntona. Tässä käytössä rakennus oli Suomen itsenäistymiseen saakka. Itsenäisyyden ajalla rakennus toimi vuosina 1936-1939 kulkutautisairaalana ja 1950-luvulla sen tiloja hyödynsi paikallinen sateenvarjotehdas. Kahvilatoiminta alkoi vuonna 1986. Lisäksi rakennuksessa on tällä hetkellä käsityöläisten myynti- ja näyttelytiloja.
Talon seinästä löytyy muistolaatta
Nykyisin rakennuksessa siis toimii kahvila Majurska, jossa monet ”tärkeät” henkilöt ovat vierailullaan käyneet nauttimassa kuuluisia herkullisia leivoksia kaffen kera. Itselle putkahti mieleeni näistä ”tärkeistä” henkilöistä pääosan esittäjä tosi-TV sarjasta Kauneusklinikka Tiina Jylhä, joka asusteli vielä vähän aikaa takaperin täällä Lappeenrannassa lapsuuskaverini Valkosen Tapen kanssa. Tiina hoiti kaikki asiakastapaamiset kahvila Majurskassa ja kehui ohjelmassa paakkelsseja erinomaisiksi. Totuutta en tiedä, koska ei minun palkoilla ole varaa tuolla piipahtaa. Sinä voit sen sijaan käydä kurkkaamassa surkean videon Majurskan mansikkaleivostestistä Youtubesta. Itse olisin tehnyt paremman videon, jos minulla olisi varaa noin kalliiseen kahviin ja torttuun!

Majurskan taloon kuuluu vielä sen takana oleva hirsinen talousrakennus, missä on ollut ratsuhevosten talli, sauna, leipomo ja palvelusväen asuintilat.
Talousrakennus Majurskan takana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita