sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Lappeenranta / Linnoituksen krouvi

No niin, nyt on Big Band musiikit kuunneltu ja aamuyöllä palattu Imatralta kotiin. Matkailu avartaa mieltä ja ainakin rahapussia. Tämä selvisi, kun räknäilin eilisen menoja. Humppafestivaalien aikaan oli paljon halvempaa. Tosin onhan tässä se hyvä puoli, ettei Käteisen Jyrki ja Urpolaisen Jutta pääse lahjoittamaan noita rahoja eteläisen Euroopan köyhille, vaan rahat pysyvät lähialueilla. Saavat pärjäillä Välimeren rannoilla omilla euroillaan…

On se kumma, etteivät kreikkalaiset ole perehtyneet oman maansa historiaan. Ksenofon niminen kaveri kirjoitti jo 300-luvulla eKr. Talouden taito teoksen, missä kerrotaan selkeästi kuinka taloutta pitää hoitaa. Sen voisi lahjoittaa vaikka jokaiselle kreikkalaiselle iltasaduksi, tosin eihän niillä ole rahaa painattaa sitä! Toinen hyvä neuvo, mikä kreikkalaisilta on unohtunut, on oman isäni antama neuvo. Ohje kuuluu kaikessa yksinkertaisuudessaan: Säästetty euro on tienattu euro. Tuolla neuvolla olen  pärjännyt…….vaihtelevasti.
Sitten asiaan. Tämän päivän kohde on mukava esitellä. Nimittäin jotain meillä lappeenrantalaisilla on, mitä muilta puuttuu! Järkeä meillä tietenkin riittää, mielikuvitusta meiltä ei ainakaan puutu ja mennyttä aikaa täällä vaalitaan mitä omituisimmin keinoin. Kyllä noilla eväillä pärjää aina!
Siinä johdatus päivän kohteeseen, mikä on ravintola Linnoituksen krouvi. Tämä punatiilinen rakennus valmistui ensimmäisen maailmansodan aikoihin tai vähän ennen, mutta joka tapauksessa 1910-luvulla. Tarkkaa rakentamisvuotta ei löytynyt, eikä alkuperäisestä käyttötarkoituksestakaan ole täyttä varmuutta. Toisen lähteen mukaan se on rakennettu sotilaiden asuinrakennukseksi, mutta yhdessä lähteessä mainitaan, että se olisi rakennettu sotilaskäyttöön tartuntatautisairaalaksi.
Linnoituksen krouvi. Useat asiakkaat ovat syntyneet täällä...aiemmin!
Varmaa on se, että rakennuksessa on toiminut ravintola Linnoituksen krouvi vuodesta 2006. Ennen tätä viimeisintä käännettä on tämä rakennus nähnyt sisällään kaikenlaista! Talossa on vietetty ilon- ja takuulla myös surun hetkiä. Talossa sijaitsi vuosina 1944-1955 Lappeenrannan kaupungin synnytyssairaala ja monet paikalliset ovatkin puhkuneet ensi parkaisunsa näiden tiiliseinien sisällä. Ravintola jopa järjesti teemaillan jokunen vuosi takaperin täällä syntyneille.
Synnytyssairaalavaiheen jälkeen rakennus toimi Kaakkois-Suomen sädehoitokotina, kehitysvammaisten päivähoitolana, teatterina, yksityisasuntona ja taiteilijoiden työtilana. Melkoisen laidasta laitaan ovat eri aikakausien käyttötarkoitukset vaihdelleet. Nykyisin tiloissa toimii ravintola ja voin vakuuttaa, että ruoka-annokset ovat erinomaisia. Kävin nimittäin viime viikolla kuvausretken jälkeen syömässä vähän hiukopalaa ravintolan terassilla. Suosittelen lämpimästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita