lauantai 30. kesäkuuta 2012

Lappeenranta / Etelä-Karjalan museo

Eilen onnistuin välttämään lähdön naapurikaupunkiin Imatralle. Siellä pidetään taas jokavuotiset Big Band festivaalit. Tänään ei kieroilu enää onnistunut vaan on kuulemma pakko lähteä, joten tyrkätään tämän päivän kohde hyvissä ajoin jakeluun! Imatralle asti on siis mentävä, vaikka enempi tykkäisin osallistua Lappeenrannan nyt jo edesmenneille humppafestivaaleille. On nimittäin mukavat muistot 1980-luvun alkuvuosilta, jolloin osallistuin erään paikallisen daamin kanssa humppamaratoonille. No se nyt jäi pahasti alkutaipaleelle, kuten tämä nykyinenkin urheiluharrastus. Muut nojailivat paljon pitempään…esimerkiksi tämän kappaleen tahdissa.
                              Erkki Junkkarisen "Lappeenrantaan", lienee
                              tosin kuvattu Luumäen Risulahdessa?

Mutta siirrytäänpä asiaan. Nyt on ilmailuaiheiset kohteet tältä erää kuvattu, mutta jatketaan aiheella vielä jossain vaiheessa. Tänään kuitenkin palataan Lappeenrannan linnoitukseen. Esittelyvuorossa Etelä-Karjalan museo.
Etelä-Karjalan museo
Etelä-Karjalan museo toimii linnoituksen pohjoiskärjessä sijaitsevissa vanhoissa luonnonkivistä tehdyissä rakennuksissa. Ne eroavat selvästi aiemmasta rakennuskannasta, sekä myös niitä uudemmista puusta tai tiilestä valmistetuista rakennuksista. Kyseisten kahden rakennuksen rakennusmateriaali on paikallista kalkkikiveä lähellä sijaitsevasta Ihalaisen kalkkikivilouhimosta, missä toiminta jatkuu edelleen.
Näiden kahden rakennuksen piirustukset on laadittu ja hyväksytty vuonna 1800 ja niiden alkuperäinen tehtävä oli toimia tykistövarikkona, mistä muistona museon edessä on edelleen kaksi ranskalaista tykkiä vm.1881 vartioimassa linnoituksen rauhaa. Nämä rakennukset oli tarkoitettu korvaamaan aiemmin paikalla sijainnut puinen tykistövarikko. Tarkka rakentamisvuosi ei ole tiedossa, mutta on oletettavaa, että rakentaminen on aloitettu pian piirustusten hyväksymisen jälkeen.
Ranskalaista tykistöä v.1881
Täytyy antaa täydet pisteet Etelä-Karjalan museolle siitä, etteivät ole poistaneet rakennuksen seinässä olevaa kylttiä, missä mainitaan rakennusten olevan 1700-luvulta peräisin. Sen sijaan museovieraita "hämäämään" on toisen rakennuksen seinään pultattu uusi kyltti, missä kerrotaan valmistumisajankohdaksi 1800-luvun alku. Tällaista historia joskus on, kun asiat painuvat unholaan. Siksi onkin tärkeää arkistoida ja museoida mahdollisimman laajasti kansallinen perintömme. Tässä asiassa annan Etelä-Karjalan museolle täydet pisteet.
Uusi kyltti
Vanha kyltti
Käykäähän myös kurkkaamassa museon näyttelyitä, sisällä olevaa Viipurin kaupungin pienoismallia tai vaikkapa kiertämässä  linnoituksen luontopolku. Willimies aikoo nimittäin ensi viikon aikana kiertää tuon luontopolun, vaikka en noista kasveista mitään ymmärräkään. Saatan siis jopa oppia jotain uutta!
Muistakaa myös, että museossa käyminen sivistää ja sen voi suorittaa myös ilmaiseksi. Talvisaikaan joka kuukauden ensimmäinen perjantai on avoimien ovien päivä linnoituksen museoissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita