perjantai 8. kesäkuuta 2012

Lappeenranta / Tasihinin talo

Melkoista matalalentoa ollut tämä päivä. Kämppä on kuurattu lattiasta kattoon, rojut kannettu pihalle, työhaastattelussa käyty, shoppailut hoidettu ja nyt on tämän blogikirjoituksen aika. Tämän jälkeen pääseekin kuukaudeksi uppoutumaan jalkapallon katselemiseen poikien kanssa. Pojat nimittäin kantoivat iltapäivällä tavarat sisään ja ilmoittivat jäävänsä kuukaudeksi isänsä luokse jalkapallon takia, koska kotona jalkapalloa tuskin näkisi. Tämä tietää siis huomisesta alkaen polkupyörällä suoritettavia kuvausretkiä! Tänään kuitenkin esitellään vielä toukokuussa otettuja kuvia, joten asiaan.

Eilen esittelemäni Wolkoffin talon vastapäätä löytyy toinen vastaava kauppiasrakennus. Kyseinen rakennus tunnetaan täällä Texas Alabamassa Tasihinin talona. Tuo äskeinen heitto Texas Alabamasta oli tarkoitettu ystävälleni Mikalle, joka on tänään tulossa tänne Lappeenrantaan tai mökilleen Bonehilliin (naapurikunta Luumäki), jos lakimiehen hommiltaan kerkeää. Mika on aina käyttänyt Lappeenrannasta tuota nimitystä ja ainakin se pääkaupungin lakimiespiireissä tunnetaan jo laajalti. Hyvä Mika! Lisäksi Mika on levittänyt blogia ystävilleen Helsingissä ja ilmeisesti joku sieltäkin piipahtelee tutustumassa kaupunkimme nähtävyyksiin.

Tasihinin talo
Otetaanpa uusi yritys, että päästäisiin jo asiaankin. Tasihinin talo on rakennettu vuonna 1828, mutta tontilla olevat muut rakennukset ovat rakennettu eriaikaan. Piharakennus on vuodelta 1817, makasiini 1830, pieni puotirakennus 1824 ja muutoksia on tehty ainakin 1898. Ilmeisesti nykyinen ulkoverhoilu on tuolta ajalta. Viimeisin suuri remontti kiinteistössä tehtiin vuosina 2005-2007, jolloin tilat kunnostettiin nykyistä käyttöä varten. Tällä hetkellä rakennuksessa on galleria-, harraste- ja kauppatiloja.

Tasihinin talon Kauppakadun puoleinen julkisivu
Rakennuksen nykyinen nimi juontaa juurensa venäläiseen kauppiaaseen Nikolai Tasihiniin, joka saapui Suomeen ja Lappeenrantaan 1800-luvun loppupuolella. Hänen isänsä, kuten Wolkoffinkin, oli entinen maaorja. Tarkkaa saapumisvuotta ei aikakirjoista löydy, mutta jo 1880-luvun lopulla taloa kutsuttiin Tasihinin taloksi. Kauppaliikkeen lisäksi Tasihin oli monissa muissakin hankkeissa mukana. Hän omisti myllyjä nykyisen Pallon kaupunginosan alueella sekä tiilitehtaan. Hänenkin liiketoimintansa oli riippuvainen linnoituksen ja varuskunnan tavaratoimituksista, joista kaikki kaupungin porvarit kilpailivat.

Lappeenrannan keskusta v. 2012. Tasihinin talon takapiha
Tasihinin talon myöhemmistä omistussuhteista en löytänyt tietoa, mutta nykyisin tämän suojellun Empiretyylisen kiinteistön omistaa Lappeenrannan tilakeskus. Heidän ansiokseen on luettava rakennuksen viimeisin kunnostustyö, jolloin rakennus kunnostettiin sisältä ja palautettiin alkuperäiseen asuunsa. Monia mielenkiintoisia tapahtumia kyseiseen kunnostustyöhön liittyi. Talon keskeltä löytyi mm. suljettu tila, jonka käyttötarkoitus ei selvinnyt.
Yksi remontointiin osallistunut henkilö epäili tilan olevan vankila, mutta olisiko siellä pidetty kenties mieleltään järkkynyttä suvun edustajaa? En tiedä, mutta aiheeseen olisi mukava perehtyä paremmalla ajalla. Lisäksi maalauksia ja seiniä remontoidessa tapettikerrosten alta paljastui vanhoja sanomalehtiä ja rakkauskirjeitä. Kirjeissä oli Tasihinin perillisen viestejä rakkaalleen Venäjälle, että tämä saapuisi luokseen Lappeenrantaan. Missähän nämä kirjeet ovat nyt? Kenties kaupunginarkistossa, mutta venäjää taitamattomana ei niitä minun kannata lähteä lueskelemaan.
Meinasi unohtua mainita, että Tasihinin talossa järjestetään 27.6.2012 lapsille tarkoitettu kukkopillinmaalaamisen Suomenmestaruuskilpailut. Viekäähän perheen pienimmät taistelemaan tittelistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita