perjantai 15. kesäkuuta 2012

Lappeenranta / Lappeenrannan taistelun muistomerkki


Lappeenrannan taistelun muistomerkki
Tänään vuorossa Lappeenrannan taistelun muistomerkki. Taistelu käytiin 23.8.1741 ja  se on yhä yksi  sotahistoriamme verisimpiä taisteluita. Molempien osapuolien yhteistappiot kaatuneina ja haavoittuneina  olivat noin 4000 sotilasta. Taistelun  lopputuloksena Lappeenranta valloitettiin ja poltettiin maan tasalle. Taistelusta ei ole säästynyt kovinkaan monta aikalaiskuvausta, mutta ainakin Lappeenrannan maakuntakirjastosta löytyy Jaakko Talmon suomentama teos Alexander Magnus Dahlberg 1685-1772. Ensimmäistä kertaa teos on julkaistu Ruotsissa Lundin viikkolehdessä 1775-1776. Olikin jo aika saada teos käännettyä suomenkielellä yli kahdensadan vuoden jälkeen. Suosittelen teosta kaikille paikallishistoriasta kiinnostuneille. Todella lyhyen tiivistelmän taistelusta Dahlbergin silmin voit lukea täältä.
Muistomerkki on Lappeenrannan vanhin ja myös tunnetuin muistomerkki. Sen historia on monivaiheinen. Eversti Wärnhjelmin johtama Viipurin jääkärirykmentin pataljoona harjoitteli Lappeenrannassa kesällä 1818 ja sen upseerit halusivat kunnioittaa taistelussa kaatuneita sankareita. Niinpä he ympäröivät kivimuurilla ja puisella aidalla Ruotsin vallan aikaisen virstanpylvään. Lappeenrannan Marian kirkossa annettiin julistus 12.7.1818, jossa toivottiin kaupungin ottavan huolehtiakseen muistomerkistä. Tähän kaupungin maistraatti suostui ilomielin.

Etupuolen muistolaatta
Suomen itsenäistyttyä muistomerkkiä laajennettiin. Virstanpylvään päälle rakennettiin temppelimäinen katos ja sen ympärille sijoitettiin kaksi Lappeenrannan taistelun aikaista tykkiä. Lisäksi etupuolelle sijoitettiin muistolaatta, josta välittyy ajalle tyypillinen venäläisvastaisuus. Nämä muutokset tehtiin vuonna 1924 ja seuraavana vuonna muistomerkki otettiin suurin juhlallisuuksin käyttöön. Viimeisenä muutoksena muistomerkin ympärille tehtiin kivistä jalusta, jonka rakentaminen ajoittui Lappeenrannan 300-vuotisjuhlallisuuksiin vuonna 1949.

Muistolaatta muistomerkin takana
Tuossa oli tarinaa muistomerkin historiasta, mutta itse virstanpylvääseen liittyy lisäksi kolme eri versiota. Onko siis kyseessä virstanpylväs vai jotain muuta?
Versio 1: Itse kuulin jo pikkupoikana isältäni tarinan, minkä mukaan kyseinen puukappale olisi verivirran mukana kulkeutunut rinnettä alas ja pysähtynyt nykyiselle paikalleen. Tämän tarinan tuntevat varmaankin kaikki muutkin lappeenrantalaiset, koska kuvauspäivänäkin eräs äiti kertoi pojalleen samaa tarinaa. En viitsinyt pilata äidin iloa kertomalla muita versioita, koska historiahan on täynnä mielenkiintoisia kertomuksia ja ainakin tällä kertaa tarina upposi pikkupoikaan ihan kympillä! Valitettavasti tämä versio virstanpylväästä lienee kaupunkitarinaa, mutta todella tenhoava sellainen.
Versio 2: Venäläinen upseeri Kasanzov kertoo muistelmissaan virstanpylväästä aivan erilaisen tarinan. Tarinan mukaan taistelu taukosi hetkeksi, kun ruotsalaiset olivat asettuneet puolustukseen linnoitukseen ja venäläiset järjestelivät joukkojaan. Tällöin ruotsalaiset nostivat valkoisen lipun neuvotellakseen. Lopulta Venäjä lähetti neuvotteluihin kaksi ruotsintaitoista upseeria sekä rummunlyöjän. Myöhemmin vielä kolmaskin upseeri liittyi joukkoon. Tällöin linnoituksen suojasta kajahti yhteislaukaus ja kaikki neljä kaatuivat kuolleina maahan nykyisen muistomerkin paikalle. Tämän jälkeen heidät olisi haudattu kyseiselle paikalle ja heille olisi pystytetty hautaristi, jossa olevassa metallilaatassa olisi ollut heidän nimensä. Näin ollen nykyinen puuosa olisi osa hautaristiä. Kuulostaa todellisemmalta, koska tolpassa on nähtävissä metalliosia edelleen.
Versio 3: Juhana Henrik Fieandt kuoli myös Lappeenrannan taistelussa ja yksi kertomus kertoo hänen kuolleen tähän muistomerkin paikalle. Silloin alkuperäinen muistomerkki olisi tehty hänen kunniakseen. Tämäkin versio lienee satua, mutta kuten jo aiemmin sanoin, niin hyvät kertomukset elävöittävät historiaa. Loppujen lopuksi on aivan sama onko virstanpylväs totta vai ei, mutta joka tapauksessa kyseessä on lähes 200 vuotta vanha muistomerkki Lappeenrannan verisestä menneisyydestä. Vai onko sittenkään? Muistomerkin puuosa ei ole alkuperäinen vaan se on korvattu samannäköisellä puukappaleella. Alkuperäinen on Etelä-Karjalan museon suojissa, koska joku paikallinen nuori mies yritti polttaa sen kesällä 2001. En kyllä viitsi kertoa mielipidettäni asiasta, mutta etteköhän tuon arvaa?

Yksi näkemys muistomerkin alkuperästä. Muistolaatta muistomerkin takana 

4 kommenttia:

  1. versio n:o 1 oli miun lapsuuvessain tuttu tarina

    VastaaPoista
  2. Versio on iullekin hyvin tuttu, lapsuuvessain sen kuulla usseesta suusta, Synnyin Lappeenrannassa 1932

    VastaaPoista
  3. No, siihen sinulla on täysi oikeus! Hitostako näitä vanhoja asioita kukaan tietää, mutta tarinat elävät

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita