tiistai 12. kesäkuuta 2012

Lappeenranta / Pusupuisto*

No niin, pari viimeistä tarinaa ovat sivunneet Wanhaa puistoa tai paikallisten paremmin tuntemaa Pusupuistoa. Lienee siis aika siirtyä sisälle puistoon. Willimies itsekin on kuljeskellut näillä tanhuvilla useasti(no ainakin muutaman kerran) kauniimman sukupuolen edustajan kanssa. Kyllähän tässä taas vanhat muistelot herääkin mieleen, kun omia armeija-aikojaan muistelee. Useasti tuli täällä istuskeltua armeijan virka-asu päällä ja helliä Willimiehen katseita vaihdettua ja taisinpa muutaman sanankin keritä sopivassa välissä vaihtamaan. Eipä suuremmin harmittaisi vaikka nuo ajat palaisivat takaisin, mutta varusmieheksi en enää rupea!

Kyseessä on kaupunkimme vanhin puistoalue ja voisi kai sanoa, että myös kaunein. Pusupuisto sijaitsee linnoituksen vallien läheisyydessä ja on myös levittäytynyt melko laajaksi viheralueeksi vallien restauroinnin yhteydessä. Alun perin puisto perustettiin vuonna 1854 Linnoitusesplanadin varrelle(nykyinen Kristiinankatu) ja se saavutti välittömästi suuren suosion hotelli-ja kylpylävieraiden keskuudessa.

Pusupuisto
Niinpä puistoa uudistettiin istutuksilla jo 1860-luvulla. Vuonna 1886 puistoa laajennettiin nykyisiin mittoihin, jolloin sen pohjoisrajaksi tuli linnoituksen vallitukset. Myös vallitusten osa eli ns. nuolilinnake jäi puiston alueelle. Kyseistä puolustusrakennelmaa yritimme poikien kanssa kuvata, mutta runsaan kasvillisuuden takia epäonnistuimme surkeasti. Kuva laitetaan kaikesta huolimatta tuohon alapuolelle.

Nuolilinnake valleilta kuvattuna
Nykyisin keskeisin elementti puistoalueella on Otto-Ivar Meurmanin vuonna 1926 suunnittelema laululava. Tämä klassismin piirteitä omaava laululava on keskeisessä roolissa puiston elävyyden kannalta. Valitettavasti tätäkin upeaa laululavaa yritetään tuhota lähes vuosittain. Viimeksi vappuna joku pölkkypää yritti polttaa rakennuksen. Onneksi ei onnistunut! Jäljet tosin näkyvät seinässä edelleen. On se vaan vaikeaa olla teini, kun pitää kulkea maalitölkit ja tulitikut taskussa. Toivottavasti tyttöystäväsi, jos sinulla edes on sellaista, antoi sinulle typeryydestäsi palautetta!

Meurmanin laululava palojälkien kera
Annetaan niiden kauniiden ja vanhojen rakennusten olla rauhassa, niin niistä on meille sekä tuleville sukupolville iloa vielä pitkään poismenommekin jälkeen.

Päivitys 14.7.2017

Nyt on pakko antaa kiitokset ja kehut Lappeenrannan kaupungille, joka on laittamassa kuntoon yhtä kaupunkimme tunnetuinta rakennelmaa. Toivottavasti pusupuiston lava, joka palautetaan alkuperäiseen väriasuunsa, saisi jatkossa välttyä nuorten tuhovimmalta. Pusupuiston lavan uusimmista käänteistä voit käydä lukaisemassa täältä.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita